Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen. Noodzakelijke aanpassingen in de Statuten

Elke vereniging en stichting heeft te maken met de ‘Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen‘.
( klik op deze link voor het informatieblad van het Ministerie van Justitie en Veiligheid)

Deze wet bepaalt een aantal zaken. Maar voor de Hilversumse Historische Kring Albertus Perk is de meest belangrijke hoe wij als bestuur de continuïteit van de vereniging weten te borgen op het moment dat een deel van of het gehele bestuur wegvalt.  Oorzaak van dat wegvallen ( belet en ontstentenis met een duur woord ) kan een ongeluk zijn waar toevallig het hele bestuur bij betrokken is, maar ook een ruzie tussen bestuursleden waardoor het bestuur uit elkaar valt en niet langer functioneert.

Onze vereniging lost dit op door in dergelijke gevallen de tijdelijke bestuursverantwoordelijkheid bij onze vaste commissie ‘Commissie Cultureel Erfgoed’ (CCE) neer te leggen. Zij worden onze Continuïteitscommissie.
De leden van deze commissie kennen de organisatie, weten welke leden we hebben en zijn in staat in zo’n geval een ledenvergadering bijeen te roepen, waar beslist kan worden hoe nu verder.

We hebben ondertussen overleg gehad met onze notaris, waaruit verschillende adviezen en teksten voor een noodzakelijke statutenwijziging zijn voortgekomen.

Onbedoeld gevolg van het benoemen van de Commissie Cultureel Erfgoed als Continuïteitscommissie is dat artikel 12, lid 4 van de statuten komt te vervallen. Het betreft:

“In alle gevallen waarin de vereniging een tegenstrijdig belang heeft met één of meer bestuurders kan de algemene vergadering één of meer personen aanwijzen om de vereniging te vertegenwoordigen”.

We denken dit op te lossen door dit artikel te vervangen door het tekstvoorstel in wijziging 3 ( zie hieronder ), tezamen met de jaarlijkse (her)benoeming van CCE op de Algemene Ledenvergadering.

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van 25 maart 2025 zal het voorstel voor deze statutenwijziging aan onze leden ter stemming worden voorgelegd. Als het besluit tot deze wijziging is genomen, zullen de aanpassingen via de notaris gaan plaatsvinden. De wetgever heeft bepaald dat we voor 1 juli 2026 onze maatregelen in de statuten moeten vastleggen.

Deze teksten van de wijzigingen kunt u hieronder lezen. Ons huidige statuut kunt u hier vinden==> hier klikken!

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Wijziging 1: Toe te voegen

Artikel 7, lid 5:
“Bij belet of ontstentenis van een of meer bestuurders zijn de overige bestuurders, of is de enige overgebleven bestuurder, tijdelijk met het bestuur belast. Bij belet of ontstentenis van alle bestuurders berust het bestuur tijdelijk bij de Commissie Cultureel Erfgoed, die in deze optreedt als Continuïteitscommissie, of bij door deze commissie aan te wijzen personen.
Onder belet wordt in elk geval verstaan schorsing, tegenstrijdig belang, en het geval waarin om welke reden ook gedurende een aaneengesloten periode van minimaal tweeënzeventig uur door een medebestuurder of een direct bij de vereniging betrokken persoon geen contact met een bestuurder kan worden verkregen, met dien verstande dat het bestuur kan besluiten dat een andere periode van toepassing is.”

Wijziging 2: Toe te voegen

Artikel 10, lid 6:
“Een bestuurder neemt niet deel aan de beraadslaging en besluitvorming als hij daarbij een direct of indirect persoonlijk belang heeft dat tegenstrijdig is met het belang van de stichting en de met haar verbonden onderneming of organisatie. Als hierdoor geen bestuursbesluit kan worden genomen, dan is de Commissie Cultureel Erfgoed als Continuïteitscommissie bevoegd het besluit te nemen evenwel onder schriftelijke vastlegging van de overweging die aan het besluit ten grondslag heeft gelegen.”

Wijziging 3: Aan te passen

Artikel 12, lid 4

(“In alle gevallen waarin de vereniging een tegenstrijdig belang heeft met één of meer bestuurders kan de algemene vergadering één of meer personen aanwijzen om de vereniging te vertegenwoordigen”) vervalt.

De nieuwe tekst voor artikel 12, lid 4

“In geval van artikel 7, lid 5 en artikel 10, lid 6, en uitsluitend voor het geval alle bestuurders belet zijn wegens tegenstrijdig belang, is verplichting tot goedkeuring door de algemene ledenvergadering van toepassing.”

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

De Commissie Cultureel Erfgoed heeft een eigen huishoudelijk reglement.
Hierin zal de volgende tekst worden opgenomen onder Artikel 2 – Verantwoordelijkheden van de commissie

“De Commissie Cultureel Erfgoed fungeert tevens als Continuïteitscommissie, zoals bedoeld in artikel 7 lid 5 en artikel 10 lid 6 van de Statuten van Hilversumse Historische Kring Albertus Perk.”

Tevens ontving het bestuur van onze notaris het advies de (her)benoeming van de Commissie Cultureel Erfgoed na de wijziging van de statuten als vast agendapunt van de jaarvergadering op te nemen. Het bestuur neemt dit advies over.