Vogelhoedje

Oude ansichtkaarten van Hilversum leren ons soms meer dan alleen ‘hoe ons dorp er ooit uitzag’. We hadden al die rare dubbeldekker-vliegtuigjes die het landschap ‘verfraaiden’. Maar soms zie je ook andere cultuurverschijnselen die toevallig in beeld komen.
Neem deze ansicht van de Kerkbrink uit het begin van de vorige eeuw.
Kijk eens goed naar die mevrouw midden-onder in de foto. Die heeft wel een hele rare hoed op. Ik denk dat het een versiering van haar hoofddeksel was die rond 1900 populair was. Mevrouw had een opgezette vogel op haar hoofd!
Eind negentiende, begin twintigste eeuw was het heel gewoon om dode vogels te misbruiken om je hoed te verfraaien. Die mode-uitwas is zelfs aanleiding geweest om de Nederlandse Vereniging tot Bescherming van Vogels op te richten. Ik citeer van de huidige website van de organisatie die nu gewoon ‘Vogelbescherming’ heet.
“Vogelbescherming Nederland bestaat sinds 1899. Damesmode was de directe aanleiding voor het oprichten van de Vereniging tot Bescherming van Vogels. Het gebruik van dode vogels op hoeden, zoals dwergsterns, was in die tijd in de mode. De vereniging uitte haar verontwaardiging over dit gebruik van vogels. Korte tijd later richtte de vereniging zich ook op andere onderwerpen, zoals jacht, landbouw en de waarde van vogels in de natuur.”

Toen Vogelbescherming een eeuw oud was (in 1999) besteedde het radioprogramma Vroege Vogels daar -natuurlijk!- veel aandacht aan. De presentatoren kregen voor een foto-sessie wat van die oude vogelhoedjes te leen. Van links naar rechts: Ivo de Wijs met een ijsvogelhoed, Midas Dekkers met een zwarte kraai op zijn hoofd en Margreet Reijtjes met een stern-hoedje.

En dat allemaal naar aanleiding van een oude Hilversumse ansichtkaart van de Kerkbrink!