Villa ‘De Bijenschans’ bedreigd

En weer wordt een bijzonder gebouw in Hilversum bedreigd door slopershamers…

En wéér komt ‘Albertus Perk’ in het geweer. We vragen de gemeente om het bedreigde pand aan te wijzen als gemeentelijk monument.

interieurfoto van de Bijenschans van de website SHIA

In de buurt ‘t Hoogt van ‘t Kruis liggen veel grote villa’s, maar één van de mooiste is beslist ‘De Bijenschans’ aan de Sparrenlaan 20. Met een prachtige tuin die grenst aan de Hoorneboegse heide. In 1917 is de villa ontworpen door architect Henk Wegerif. Hij behoorde in het eerste kwart van de vorige eeuw tot de belangrijkste Nederlandse ontwerpers van villa’s en landhuizen. Het pand aan de Sparrenlaan heeft ook een heel bijzonder interieur. De Stichting Historische Interieurs in Amsterdam beschrijft ‘De Bijenschans’ als “Een meesterlijke compositie”. Op de website van SHIA staan ook prachtige foto’s van het interieur van ‘De Bijenschans’.

De tuin in Engelse landschapsstijl is ontworpen door tuinarchitect D.F. Tersteeg. Die tuin was ooit een provinciaal monument. Huis en tuin vormen een uniek geheel dat tot voorbeeld diende voor veel andere architecten.

Huis en tuin zijn goed onderhouden en beslist het beschermen en bewaren waard. Daarom vragen ‘Albertus Perk’ en haar Commissie Cultureel Erfgoed nu aan het Hilversumse College van B&W om ‘De Bijenschans’ op de gemeentelijke monumentenlijst te zetten. Om daarmee de sloop te voorkomen.

Ook onze collega’s van Erfgoedvereniging Heemschut zetten zich in voor dit bijzondere Hilversumse pand. Lees daarover op https://www.heemschut.nl/nieuws/actueel/bericht/villa-de-bijenschans-tussen-wal-en-schip-geraakt

Hieronder de pdf van de brief die ‘Albertus Perk’ op 12 september aan het College van B&W stuurde.

Monumentenaanvraag Sparrenlaan 20, 12 sept. 2023

Op de website tgooi.info wordt ook aandacht besteed aan ‘De Bijenschans’. Ten onrechte noemt men de villa daar een Rijksmonument. (Was het maar waar!)