Verslag Op Pad 4 juni 2023: de mooiste straten

 

Op zondag 4 juni leidden Pieter Hoogenraad en Herman Meddens een groep van zo’n twintig leden van Albertus Perk langs de elf mooiste straten van Hilversum. Zij werden daarbij bijgestaan door bewoners van de Torenlaan en de Sterrelaan die vertelden over de geschiedenis van hun straat. De straten waren in maart door de leden van de Historische Kring verkozen als de mooiste van Hilversum.

Om praktische redenen moest de twaalfde straat (de Wandelmeent) worden overgeslagen. Echte liefhebbers kunnen hier doorklikken naar de officiële ranglijst van de Mooiste Straten van Hilversum

Het was een zonovergoten zondag vol interessante historische gegevens over de mooiste straten van Hilversum. Als eerste werd de Torenlaan bezocht waar bewoner Paul Bähr vertelde over de laan en de bouwgeschiedenis. Bij de Peerlkamplaan vertelde Pieter over Prof. Peerlkamp (1786-1865), classicus, die na zijn pensioen aan de Torenlaan ging wonen en daar overleed. Hij vertaalde de in het Latijn geschreven geschiedenis van Naerdincklant. Daarvan was Lambertus Hortensius de auteur.

Na de Laan van Vogelenzang (veel fraaie huizen van architect Dullaart) ontving bewoner Pieter Goderie ons op de Sterrelaan. Daar kwamen de bedreigde bomen in deze laan aan de orde. Via de Mauritslaan en de Mauritsstraat (Maurits dubbel vernoemd!) ging het naar de Taludweg waar Herman aan de hand van oude bouwtekeningen overtuigend aantoonde hoe de huizen 75, 77, 81, 83 en 85 waren gewijzigd in de loop van hun 100-jarig bestaan. Niet altijd ten goede. Huis 79 daarentegen stond te glimmen in oude glorie. Een voorbeeld voor de anderen?

De Hyacintenlaan begrenst de begraafplaats op de Bosdrift. Nienke van Hichtum, auteur van ‘Afkes tiental’ woonde er. Pieter stond stil bij de enorme stormschade in februari vorig jaar door een van de moeraseiken die op nummer 79 viel.

De Egelantierstraat is een gaaf voorbeeld van riante sociale woningbouw. Op de Diependaalse Drift (bepaald geen sociale woningbouw) probeerde Herman het verschil te laten zien tussen de architecten Middag en Van Zanten die hier de meeste woningen tekenden.

Na de Eikbosserweg was de Duivenstraat de laatste straat waar met bewondering gekeken werd na de intieme sfeer van dit vernieuwde hofje.

Jammer genoeg was de Wandelmeent (ook behorend tot de 10 mooiste straten) te ver uit de route. De deelnemers werd van harte aanbevolen toch vooral eens een kijkje te nemen in dit unieke stukje Hilversum. Iets na vieren sloot Pieter de tocht af. De deelnemers hadden een interessante, mooie en leuke middag gehad.