Verslag Op Pad Van Riebeeckkwartier (8 oktober)

In augustus werd de fietsexcursie door het Van Riebeeckkwartier afgeblazen, maar gelukkig was er een herkansing in oktober. Een groep van ruim dertig enthousiastelingen werd rondgeleid door Annette Koenders. Het weer was goed, beter dan de originele datum!

De opkomst was dan ook best flink te noemen. De route ging langs zo’n zeven verschillende punten in de woonbuurt Van Riebeeck. En op elk punt wist gids Annette Koenders ons te verrassen met bijzondere details.
Bijvoorbeeld dat de kleur van de dakpannen aangeeft wie de architect was, in combinatie met een woningbouwvereniging. Het doel was: bouwen van een samenhangende en harmonische wijk met een open en blijmoedig karakter met alle mogelijke voorzieningen. Elke bewoner moest er zich thuis kunnen voelen, ongeacht achtergrond of geloof. Dus waren er uit allerlei richtingen partijen en religies vertegenwoordigd. Dus ook verschillende woningbouwverenigingen.
Een flink aantal deelnemers van de tocht was ooit opgegroeid in deze wijk of woont er nog steeds. De verhalen van de gids werden dan ook regelmatig aangevuld met bijzonderheden en anekdotes.
Annette liet ons verder details in gebouwen zien. Kleine verrassingen, behorende bij die tijd van bouwen, mits je die maar wilde zien. Zoals betonnen plaatjes aan boven en zijkant bij deuren, bedoeld als windvangers.
De twee uur durende tocht was dan ook in een mum van tijd voorbij.
Een mooie afsluiting van het ‘Op pad met het Albertus Perk’-seizoen 2023.
Tot volgend jaar!
Foto’s en tekst: Bob Houthuyzen