Verslag Op Pad – Gevelstenen (2 juli 2023)

Een mooie zondag met veel wind, maar fietsend binnen de bebouwde kom was het best lekker weer. Kees van Aggelen had een half jaar geleden zo’n 250 plaatjes voor zijn presentatie tijdens de Avond van Albertus Perk. Volgens zijn vrouw Ziska was dat “veel te veel” dat zou nachtwerk worden. Maar Kees jaste de plaatjes erdoorheen. Binnen de tijd!

Tijdens een fiets-excursie moet je wel strenger selecteren. Dus ging een groep van zo’n 30 deelnemers achter Kees en voor achtervanger Pieter Hoogenraad aan, op een tocht door het centrum en ‘Over het Spoor’ op zoek naar ruim veertig gevelstenen en andere gevel-‘verfraaiingen’.

Dat leverde een route langs mooie en verrassende gevels op. Bij startpunt Kerkbrink keken de deelnemers eerst omhoog naar een paar wapens van Hilversum. Speciale aandacht voor Museum Hilversum, het oude Raadhuis. Weinig gebouwen zijn zó symmetrisch: tot en met het jaartal 1881!

Zelfs gids Kees van Aggelen werd tijdens de tocht nog verrast. In het historische buurtje tussen Herenstraat en Langestraat kwamen we bij een gevelsteen met de tekst ‘Villa Rikkers’. Kees moest toegeven dat googlen hem niet had verder geholpen om te achterhalen wat die naam betekende. Toen ging de voordeur open en de bewoonster kwam naar buiten om ons te vertellen wat er achter zit. Het zijn de familienamen van haar vader (Villa) en moeder (Rikkers)!

De excursie voert de fietsers langs het mozaïek van kunstenares Suze Oosterhuis-Van der Stok aan de Koornstraat, een Stoomzuivelfabriek, eerste stenen en ‘reclames’ van woningbouwverenigingen. Tot de ‘bol’ van architect Andriessen bij de ingang van de Wilgeschool. Nooit geweten dat die schoolnaam een samentrekking is van de oude jongensschool Willibrord en de meisjesschool Gertrudis.

Verder fietsten we, via De Bazelstraat, langs Den Uylplein naar de Erfgooiersstraat met mooie oude gevelstenen van Nel Kluitman. Dan door naar Huygensstraat, Kleine Spoorbomen, Naarderstraat, langs Mout met zijn prachtige gevelversiering uit de tijd dat het pand een autoshowroom huisvestte. We eindigen na ruim twee uur op de Groest bij een oude fabrikeurswoning.

Opvallend voor veel deelnemers was dat we vooral door ‘Over Het Spoor’ hebben gefietst. Dat gebeurt niet zo vaak bij onze excursies – maar volgende maand gaan we weer naar Noord! Noteer maar vast: zondag 6 augustus Riebeeckkwartier

(foto’s: Joost Huijsing) Klik op de eerste foto hieronder om de diavoorstelling te starten.