Annette Koenders, Senior Beleidsadviseur Cultureel Erfgoed bij de gemeente Hilversum neemt ons mee door Hilversum. Na een snelle doortocht door het centrum, belanden we in Oost, waar een flink aantal voorbeelden te vinden zijn hoe in Hilversum het wonen zich ontwikkeld heeft.
De eerste stop is in de Galvanistraat, een van de eerste straten in Oost die ontwikkeld werd.
De tweede stop naar het Edisonplein. Een mooi voorbeeld hoe Dudok probeerde menswaardig wonen te introduceren en tegelijk een prettige omgeving. Evengoed bleven velen in krotten wonen omdat de huur lastig was op te brengen.
Door naar de Loodsen, een gebied in Villa Industria, de voormalige gasfabriek. De groene oase die hier is gemaakt, tezamen met de, soms sjieke, woningen, laat alweer een nieuwe fase in de ontwikkeling in wonen zien.
De tocht naar de Pelikaanstraat is snel gemaakt, waar het hergebruik van niet meer in gebruik zijnde panden duidelijk wordt. In dit geval de voormalige St. Josephkerk waar nu appartementen in zijn gevestigd en de architectuur behouden werd.
Bij de Merelstraat aangekomen laat Annette zien dat in het bouwen in deze buurt, ritme van elementen belangrijk was en nog steeds is. Ook bij renovatie of aanpassingsaanvragen wordt hier nog steeds rekening mee gehouden.
Aangekomen in de Duivenstraat zien we een mooi voorbeeld hoe wonen prettig gemaakt kan worden
Vandaar naar de Musschenbroekstraat. Hier laat Annette opnieuw de visie zien van Dudok waarin naast wonen ook ruimte moest zijn openheid en een veilige ruimte waar kinderen konden spelen. Deze plek tussen de woningen was ooit een speeltuin en op initiatief van de bewoners is het weer een speelplek voor de buurt geworden.
Naar de Röntgenstraat. Hier wordt een typisch voorbeeld getoond van de noodzaak van bouw na de Tweede Wereldoorlog. Mens en materiaal waren schaars. De bouw daarmee sober en zuinig. In dit geval werden twee laags gebouwen opgezet. De onderverdieping is klein en beperkt en de bovenste twee verdiepingen samen beschikbaar voor de grotere gezinnen.
Evengoed wordt met beperkte middelen geprobeerd saaiheid te voorkomen door gebruik te maken van beton afdakjes of wat uitstekende elementen.
We eindigen op het plantsoen aan de Eemnesserweg. Een van de bewust aangelegde groene vingers van Hilversum. Hier leren we dat de uitsteeksels van de woningen aangeven dat er zijstraten te verwachten zijn. Opnieuw een bewuste keuze van Dudok, om licht, ruimte en bewoonbaarheid goed uit te laten komen.
Het weer is ondertussen mooi zonnig geworden. De groep van bijna 40 meefietsende personen is onder de indruk van wat allemaal verteld is. Annette wordt met applaus bedankt voor haar schitterende verhaal op deze toch wel heerlijke zondag.