Verslag Op Pad 600 jaar rampspoed (5 mei 2024)

Na een veel te nat voorjaar, eindelijk een droge dag. Dat blijkt uit de opkomst.
Zo’n 50 geïnteresseerden meldden zich op de Kerkbrink voor de eerste ‘Op pad met…’.
Gids Pieter Hoogenraad leidt ons langs verschillende onheilsplekken die een deel vormen van de geschiedenis van Hilversum.

In de Grote Kerk vertelt Richard Hoff, lid van deze kerk, hoe de brand in 1971 is ontstaan en de moeilijkheden die men heeft moeten overwinnen om deze kerk weer herbouwd te krijgen.

Bij het Raadhuis staan we natuurlijk stil bij het MH17 monument, maar ook de bezettingsjaren en in het bijzonder de periode 1942-1944 komen aan de orde. De periode dat Christiansen, Wehrmachtsbefehlshaber in den Niederlanden, in het raadhuis zijn hoofdkwartier had.

Aansluitend komen we terecht in de Graaf Florislaan.
Met de nodige humor wordt verteld over de Showbizzmoord van 10 november 1981 op Bart van der Laar.

Op de Groest komen het Kermisoproer van augustus 1899 en de brand van 1766 aan de orde.
Dat oproer leverde de nodige gewonden op en een dode doordat een detachement soldaten uit Naarden de rust hier moest komen herstellen. Lees meer daarover in een artikel uit ons Historisch Tijdschrift

De brand was erger. Bijna twee derde van het dorp Hilversum ging in vlammen op.

Op het Gooilandplein komen de gevolgen van de oorlog voorbij en natuurlijk de bevrijding door de Polar Bears op 7 mei 1945.
Na een stuk fietsen over de drukke Soestdijkerstraatweg bereiken we de achterzijde van Boeddha. Het inmiddels gesloten restaurant waar in 1988 een vreselijke brand heeft gewoed. Mede door hulp van het personeel konden vele gasten ontsnappen. Evengoed waren er 3 doden en 18 gewonden te betreuren.

 

Op naar de Fabritiusschool. Deze school met het rieten dak moest op 23 april 1985 het helaas ontgelden door een verkeerd gerichte peuk, waarna de brand begon.

Gelukkig is deze mooie Dudok-school ook weer herbouwd.

 

 

 

Op de Eikbosserweg, bijna tegen de Kolhornseweg aan, staat een nieuw monument.

Albert Bek, mede-initiatiefnemer van het monument en bestuurslid van Albertus Perk vertelt het verhaal van Huize de Brug – Saluti Juventutis.

Een verslag van de onthulling van de plaquette in 2023 kunt u hier teruglezen.

 

Door naar de Bosdrift. Hier wordt het indrukwekkende drama vertelt over de filmbrand van 1934.
Bij het projecteren van een film voor een volle zaal kinderen, ontstaat een brand die aan drie meisjes het leven kost. 46 kinderen hebben brand- of snijwonden, 24 zijn zwaargewond overgebracht naar het RKZ of het Diaconessenhuis.

Onder grote belangstelling worden de slachtoffertjes Beppie Hilhorst, Sjaantje Reijnders en Jopie Magnin begraven op St. Barbara.

 

We eindigen deze eerste Op pad op de Algemene Begraafplaats Bosdrift.
Hier bezoeken we het graf van Pieter van Dijk, verzetsstrijder die tijdens een vuurgevecht met de bezetter op 6 februari 1945 is gedood. In Hilversum is de Van Dijkstraat naar hem genoemd.

Hier sluiten we ook af. Hoewel het een beladen onderwerp is, heeft Pieter Hoogenraad het luchtig weten te houden.

Een geslaagde eerste ‘Op pad met Albertus Perk’ in 2024.