Verslag Op Pad 10 september

Op de Open Monumentenzondag fietste een groep van 13 leden van ‘Albertus Perk’  langs monumenten en gedenkwaardige plekken. Gids Harry van der Voort had eerder gehoord dat hij wel erg ingewikkelde fietstochten maakte en had daarom voor deze keer een eenvoudige route gekozen, de Bosdrift, heen en terug.

Het is opvallend hoeveel monumenten en bezienswaardigheden er langs een zo’n weg liggen.  Zo werd onder meer stil gestaan bij de Oude Haven, de bijzondere Algemene Begraafplaats, het Vliegveld, de Hoorneboegse heide, de Begraafplaats Zuiderhof, het beschermd stadsgezicht, de voormalige St. Clemens Maria Hofbauer kerk, de Dr. H. Bavinckschool en het voormalige Badhuis.  Harry vertelde niet alleen iets over de gebouwen maar besteedde ook aandacht aan de verhalen die aan de Bosdrift zijn verbonden zoals het bijzondere verhaal over de onthulling door de moeder van het openluchttheater, Amy Grothe-Twiss , waarbij zij naar buiten bracht wie nu eigenlijk Swawa Helgi was. Dit verhaal is nu bekend bij de deelnemers van deze fietstocht.

De creativiteit van Harry ging zo ver dat hij het thema van de Open Monumentendagen, Levend erfgoed, zo wist uit te leggen dat er aan drie begraafplaatsen aandacht werd besteed.

Ondanks het snikhete weer waren de deelnemers geboeid door de verhalen en ze hebben zeker meer informatie opgedaan over de historie van dit deel van Hilversum.

Volgend jaar weer! Dan is het Open Monumenten Weekend op 7 en 8 september. En onze fietsexcursie op zondag de achtste.