Unieke doopjurk van Veneta-directeur

In de tentoonstelling ‘Schapen, Stoomtram & Schilderen’ worden bijzondere stukken uit de ‘Collectie Hilversum’ getoond. Kijk hier voor meer info over de expositie.

Een heel mooi object is deze doopjurk. In 2023 overhandigde Marijke Visser-Hulst dit antieke familiestuk aan de gemeente Hilversum. Een doopjurk wordt vaak van generatie op generatie doorgegeven. Dat is ook het geval met dit exemplaar van de tapijt-familie De Wit.

(tekst gaat verder onder de foto)

De jurk is voor het eerst gedragen in 1886, door Clara de Wit bij haar doop in de oude katholieke Vituskerk. Daar zijn geen foto’s van. Hierna zijn nog 27 kinderen van dezelfde familie in deze jurk gedoopt. Clara’s jongere broer Theo, de latere directeur van de tapijtfabriek Veneta, draagt hier de jurk bij zijn doop in 1887. In 2015 is de jurk voor het laatst gedragen door George Bishop, een achter-achterkleinkind van Theo. In totaal hebben dus vijf generaties de jurk gedragen!

Op de foto rechts draagt een dochter van Theo de Wit de baby van haar zus, ook zij zijn gedoopt in deze jurk. Zij zijn de 2e en 3e generatie.

Helemaal onderaan deze pagina staan, handgeschreven, alle 28 dopelingen. Door de familie zelf bijgehouden en ook overgedragen aan de gemeente Hilversum.
De unieke doopjurk is tot eind juni te bezichtigen in de tijdelijke tentoonstellingsruimte in de Gooische Brink, Kerkstraat 63, 29-30.

Op de foto hieronder staan vijf nazaten van Theo de Wit rond de jurk waarin zij allen ooit zijn gedoopt!

(tekst gaat verder onder de foto)

Tenslotte een pdf met de lijst van alle dopelingen!

namen doopjurk