Steunen met Stenen voor ‘Gedenkt te Sterven’

Ruim 20 genodigden waren op de fraaie zondag 14 april getuige van een feestelijk moment op de voormalige begraafplaats ‘Gedenkt te Sterven’. Rond die groene oase in het centrum staat een monumentale muur die gedeeltelijk gerestaureerd is. Het laatste deel van de muur stond tegen het voormalige bankgebouw (later vestiging Sociale Dienst) aan de Oude Torenstraat. Nu dat betonnen gebouw is gesloopt en vervangen door een woningbouwcomplex dat verder van de begraafplaats af staat, kan het laatste deel van de muur ook worden aangepakt. Daar moest op getoast worden! Maar de bijeenkomst was ook bedoeld om het startsein te geven voor de laatste inzamelingsactie voor de financiering.

‘Gedenkt te sterven’ werd op 1 januari 1793 als oudste Hilversumse begraafplaats geopend en bleef tot 1943 in gebruik. Het is inmiddels een gemeentelijk monument en sinds 1996 -na dreigend verval- zorgvuldig gerestaureerd en aangevuld met gedenkstenen en herdenkingsplekken. Aanvankelijk op initiatief van de Stichting ‘Hilversum, Pas Op!’ en vanaf medio jaren ’90 door de stichting ‘de Hof’.

Na de restauratie van het eerste deel van de ommuring, met het vrijleggen- en schoonmaken van de oude grafstenen en het herstel van de oorspronkelijke beplantingsstructuur en de oude paden, volgde de verdere inrichting van het terrein. Zo kregen onder meer enkele monumenten voor de slachtoffers en verzetshelden uit WOII een nieuwe plek. De gedenksteen voor het concentratiekamp Mauthausen en de herdenkingsplaquete voor omgekomen leerlingen van het toenmalige Nieuwe Lyceum zijn indrukwekkende voorbeelden. Elk jaar heeft hier op 4 mei een herdenking plaats van alle slachtoffers van WOII. Traditioneel in het bijzijn van betrokkenen, nabestaanden, jongeren, leden van het college van B&W en vele geïnteresseerden.

 

Op deze zonnige aprildag presenteerde voorzitter van ‘de Hof’, initiatiefneemster Flos Wisse Smit de hoopvolle resultaten van een ludieke steen-adoptie-actie om ook de allerlaatste meters van de muur in oude glorie te herstellen. Compleet met een presentatie van de aanvraag van de gemeentelijke omgevingsvergunning, tekeningen en schetsen die werden opgehangen aan een lange ‘waslijn’ tussen de bomen. Trots vertelde Flos over
de vorderingen van de actie en de samenwerking met onder andere de gemeente en projectontwikkelaar Ten Brinke van de naastgelegen nieuwbouw. Ze verwacht dat de laatste fase van het ommurings-project in 2024 afgerond kan worden. Ook Albertus Perk steunt de actie financieel.

Steunen met Stenen’ loopt nog steeds, wij bevelen de actie van harte aan. Hieronder de QR-code met de details, of ga verder via de site van ‘de Hof’: https://stichtingdehof.nl/