Opening buitenexpositie ‘Terug naar 1940-1945’.

Onze lezingenavond van april zal ook dit jaar in het teken staan van de Tweede Wereldoorlog in Hilversum. Onze vereniging is nauw betroken bij het onderzoeksproject naar deze periode vanuit de Gemeente Hilversum, Museum Hilversum en de Universiteit Utrecht. Dit jaar is gekozen voor een buitenexpositie onder de titel Terug naar 1940-1945.

In de periode vanaf 29 april t/m 6 mei wordt in twee huisjes op de Kerkbrink een fotoproject georganiseerd. Foto’s uit de oorlog krijgen een nieuw verhaal. De bekende fotograaf Ahmet Polat is gevraagd om deze expositie inhoud te geven. Op initiatief van de Stichting Fotoweek kreeg hij in 2015 de functie als de Fotograaf des Vaderlands. Zijn werk is op vele tentoonstellingen te zien en is opgenomen in de collecties van onder andere het Stedelijk Museum. Op onze avond zal hij ingaan op zijn uitgangspunt voor de tentoonstelling; de verhalen van toen opnieuw in beeld brengen. Zijn invalshoek is om situaties van toen te reconstrueren en zo de geschiedenis te laten herleven. Binnen het project zal jong en oud worden uitgenodigd om verhalen te delen en zo mee te helpen aan het Hilversums verhaal.

Na de pauze zal Ed van Mensch een keuze laten zien van foto’s uit de periode 1940-1945 van met name het dagelijks leven in Hilversum. De bezetting had invloed op ieders leven en leidde tot leefomstandigheden die we ons nu niet meer kunnen voorstellen. Dan was er ook de invloed van de NSB op het dagelijks leven. In aansluiting op de voordracht vorig jaar van Mats van Rooij over de NSB zullen er ook beelden van de activiteiten in Hilversum van deze organisatie worden getoond.

Gedurende de periode van de buitenexpositie wordt er ook een aantal lezingen georganiseerd die in Museum Hilversum zullen plaatsvinden. Op onze ledenavond is een overzicht van alle activiteiten beschikbaar.

Datum: 24 april
Aanvang: 20.00 uur, zaal open 19.30 uur
Locatie: Grote Kerk, Kerkbrink,  ingang Oude Torenstraat