Op Pad – fietsexcursies

 Op pad met Albertus Perk

Onder het motto Op pad met Albertus Perk organiseert de Hilversumse Historische Kring Albertus Perk elke zomer een aantal fietstochten langs historisch en architectonisch interessante plekken in Hilversum. De excursies vinden doorgaans plaats op de eerste zondag van de maand en in september op Open Monumentendag. Ze worden begeleid door deskundigen vanuit de vereniging.
De excursies duren meestal twee uur. De deelname is voor leden van Albertus Perk gratis, niet-leden betalen € 2,50 p.p. Aanmelden van tevoren is niet nodig.

Bekijk hier de vorige excursies en enkele verslagen.

Het programma ziet er als volgt uit:

Verslag Op Pad Van Riebeeckkwartier (8 oktober)

In augustus werd de fietsexcursie door het Van Riebeeckkwartier afgeblazen, maar gelukkig was er een herkansing in oktober. Een groep van ruim dertig enthousiastelingen werd rondgeleid door Annette Koenders. Het weer was goed, beter dan de originele datum!

De opkomst was dan ook best flink te noemen. De route ging langs zo’n zeven verschillende punten in de woonbuurt Van Riebeeck. En op elk punt wist gids Annette Koenders ons te verrassen met bijzondere details.
Bijvoorbeeld dat de kleur van de dakpannen aangeeft wie de architect was, in combinatie met een woningbouwvereniging. Het doel was: bouwen van een samenhangende en harmonische wijk met een open en blijmoedig karakter met alle mogelijke voorzieningen. Elke bewoner moest er zich thuis kunnen voelen, ongeacht achtergrond of geloof. Dus waren er uit allerlei richtingen partijen en religies vertegenwoordigd. Dus ook verschillende woningbouwverenigingen.
Een flink aantal deelnemers van de tocht was ooit opgegroeid in deze wijk of woont er nog steeds. De verhalen van de gids werden dan ook regelmatig aangevuld met bijzonderheden en anekdotes.
Annette liet ons verder details in gebouwen zien. Kleine verrassingen, behorende bij die tijd van bouwen, mits je die maar wilde zien. Zoals betonnen plaatjes aan boven en zijkant bij deuren, bedoeld als windvangers.
De twee uur durende tocht was dan ook in een mum van tijd voorbij.
Een mooie afsluiting van het ‘Op pad met het Albertus Perk’-seizoen 2023.
Tot volgend jaar!
Foto’s en tekst: Bob Houthuyzen
Lees verder →

Verslag Op Pad 10 september

Op de Open Monumentenzondag fietste een groep van 13 leden van ‘Albertus Perk’  langs monumenten en gedenkwaardige plekken. Gids Harry van der Voort had eerder gehoord dat hij wel erg ingewikkelde fietstochten maakte en had daarom voor deze keer een eenvoudige route gekozen, de Bosdrift, heen en terug.

Het is opvallend hoeveel monumenten en bezienswaardigheden er langs een zo’n weg liggen.  Zo werd onder meer stil gestaan bij de Oude Haven, de bijzondere Algemene Begraafplaats, het Vliegveld, de Hoorneboegse heide, de Begraafplaats Zuiderhof, het beschermd stadsgezicht, de voormalige St. Clemens Maria Hofbauer kerk, de Dr. H. Bavinckschool en het voormalige Badhuis.  Harry vertelde niet alleen iets over de gebouwen maar besteedde ook aandacht aan de verhalen die aan de Bosdrift zijn verbonden zoals het bijzondere verhaal over de onthulling door de moeder van het openluchttheater, Amy Grothe-Twiss , waarbij zij naar buiten bracht wie nu eigenlijk Swawa Helgi was. Dit verhaal is nu bekend bij de deelnemers van deze fietstocht.

De creativiteit van Harry ging zo ver dat hij het thema van de Open Monumentendagen, Levend erfgoed, zo wist uit te leggen dat er aan drie begraafplaatsen aandacht werd besteed.

Ondanks het snikhete weer waren de deelnemers geboeid door de verhalen en ze hebben zeker meer informatie opgedaan over de historie van dit deel van Hilversum.

Volgend jaar weer! Dan is het Open Monumenten Weekend op 7 en 8 september. En onze fietsexcursie op zondag de achtste.

 

 

Lees verder →