Op Pad – fietsexcursies

 Op pad met Albertus Perk

Onder het motto Op pad met Albertus Perk organiseert de Hilversumse Historische Kring Albertus Perk elke zomer een aantal fietstochten langs historisch en architectonisch interessante plekken in Hilversum. De excursies vinden doorgaans plaats op de eerste zondag van de maand en in september op Open Monumentendag. Ze worden begeleid door deskundigen vanuit de vereniging.
De excursies duren meestal twee uur. De deelname is voor leden van Albertus Perk gratis, niet-leden betalen € 2,50 p.p. Aanmelden van tevoren is niet nodig.

Bekijk hier de vorige excursies en enkele verslagen.

Het programma ziet er als volgt uit:

Planning Fietsexcursies 2024

Onder het motto Op pad met Albertus Perk houdt de Hilversumse Historische Kring Albertus Perk ook in de zomer van 2024 een aantal fietstochten langs historisch en architectonisch interessante plekken in en rond Hilversum. Dit jaar staan die in het teken van  het 600 jarig bestaan. . De excursies vinden plaats op de eerste zondag van de maand en in september op Open Monumentendag. Ze worden begeleid door deskundigen, onder meer vanuit de vereniging. Het programma ziet er als volgt uit:

 

Zondag 5 mei 2024. Zeshonderd jaar oorlogen en andere rampspoed.

Zondag 2 juni 2024. Zeshonderd jaar wonen van huis naar thuis.

Zondag 7 juli 2024. Zeshonderd jaar geloven.

Zondag 4 augustus 2024. Zes eeuwen onderwijs.

Zondag 8 september 2024. Open Monumentendag.

Zondag 6 oktober 2024. Zeshonderd jaar kunst in de openbare ruimte.

De excursies duren doorgaans ongeveer twee uur en de start is (meestal) op de Kerkbrink. De deelname is voor leden van Albertus Perk gratis, voor niet-leden bedraagt deze € 2,50 p.p. Aanmelden van tevoren is niet nodig.

Lees verder →

Verslag Op Pad Van Riebeeckkwartier (8 oktober)

In augustus werd de fietsexcursie door het Van Riebeeckkwartier afgeblazen, maar gelukkig was er een herkansing in oktober. Een groep van ruim dertig enthousiastelingen werd rondgeleid door Annette Koenders. Het weer was goed, beter dan de originele datum!

De opkomst was dan ook best flink te noemen. De route ging langs zo’n zeven verschillende punten in de woonbuurt Van Riebeeck. En op elk punt wist gids Annette Koenders ons te verrassen met bijzondere details.
Bijvoorbeeld dat de kleur van de dakpannen aangeeft wie de architect was, in combinatie met een woningbouwvereniging. Het doel was: bouwen van een samenhangende en harmonische wijk met een open en blijmoedig karakter met alle mogelijke voorzieningen. Elke bewoner moest er zich thuis kunnen voelen, ongeacht achtergrond of geloof. Dus waren er uit allerlei richtingen partijen en religies vertegenwoordigd. Dus ook verschillende woningbouwverenigingen.
Een flink aantal deelnemers van de tocht was ooit opgegroeid in deze wijk of woont er nog steeds. De verhalen van de gids werden dan ook regelmatig aangevuld met bijzonderheden en anekdotes.
Annette liet ons verder details in gebouwen zien. Kleine verrassingen, behorende bij die tijd van bouwen, mits je die maar wilde zien. Zoals betonnen plaatjes aan boven en zijkant bij deuren, bedoeld als windvangers.
De twee uur durende tocht was dan ook in een mum van tijd voorbij.
Een mooie afsluiting van het ‘Op pad met het Albertus Perk’-seizoen 2023.
Tot volgend jaar!
Foto’s en tekst: Bob Houthuyzen
Lees verder →