Oerknal 2

De Hilversumse ‘Oerknal’ van de radio is een eeuw oud. Daar wordt deze zomer op verschillende plekken aandacht aan besteed. Op woensdag 12 juli aanstaande is er ‘s avonds in de bibliotheek aan de ‘s Gravelandseweg een lezing over.

Bas Agterberg, conservator van Mediamuseum Beeld & Geluid, is de presentator.

Al meer dan een eeuw geleden begon de Nederlandsche Seintoestellen Fabriek op de Groest in Hilversum met de productie van seintoestellen. De kleine fabriek, in een van de oude leegstaande weverijen, maakte communicatie apparatuur, met name voor de scheepvaart.

Honderd jaar geleden, op 21 juli 1923, verzorgde de NSF haar eerste radio-uitzending. Het is de start van de radio-omroep in Hilversum zoals we die nu nog kennen. In omroepmuseum Beeld & Geluid is een collectie van NSF apparatuur uit die tijd terug te vinden.

Conservator Bas Agterberg neemt je mee in de geschiedenis van deze grote radiofabriek in Hilversum. Technicus Ed Plevier laat met een technische replica-zender horen hoe de NSF radio in 1923 klonk.

De toegang is gratis, maar je moet je wel van te voren aanmelden via: https://agenda.bibliotheekhilversum.nl/activiteiten/885

In de maand juli verzorgt Rob de Bie een tijdelijke tentoonstelling in het Leescafé van de bibliotheek met diverse oude radio-ontvangers. Te zien vanaf 8 juli.