Nog eens Jan van Beieren!


Er zijn twee beroemde gezegdes in het Land van de Geschiedenis:

  • L’ histoire se répète
  • Niets nieuws onder de zon (Prediker 1:9)
Vlnr Emmy Lopes Dias, Kees Schilperoort en een onbekende acteur.

Daar moest ik dinsdag aan denken bij de presentatie van het boek ‘Stemmen uit het verleden – 600 jaar Hilversum’. Bij een mooie foto in de Gooi en Eemlander, met burgemeester Gerhard van den Top en Hilversums kinderburgemeester Julie de Vries. Plus het boek en iemand in de rol van Graaf Jan ‘Zonder Genade’ van Beieren.

Een halve eeuw terug, in 1974 vierde Hilversum ook feest: ons 550 jarig bestaan. Ook toen was er een acteur die de rol van Jan van Beieren vertolkte. Wie het dit jaar was weet ik niet. Toen, in 1974, was het een befaamde Hilversummer: Kees Schilperoort – bekend van radio en televisie: het spelletje ‘Raden Maar’ en de spelshow ‘Het Gulden Schot’.

Kees speelde Jan van Beieren en hij werd vergezeld door actrice Emmy Lopes Dias (ook Hilversums) die de rol had van Jacoba van Beieren. Historisch gezien klopte dat niet helemaal, want Jan & Jacoba deden nooit iets samen, behalve vechten (tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten).

Ik was net begonnen op de School voor de Journalistiek en kwam met mijn amateur-fotocamera Agfa-Click naar het Raadhuis. Niet te veel foto’s maken, want zo’n analoog rolletje van Kodak was na 12 foto’s vol. Bij de festiviteiten werd muziek gemaakt door een carnavalskapel uit Laren, onder aanvoering van een man die zijn kunstgebit uit had gedaan – humor!

Het onbedoelde hoogtepunt was een val van burgemeester Pieter Platteel. Aan het eind van de ceremonie wou hij, met een glas wijn in de hand, de muzikanten en hun jeugdige mascotte bedanken. Maar er was een verhoginkje dat hij over het hoofd zag. De burgemeester stortte ter aarde, tot ongenoegen van de beroemde fotograaf van de Gooi en Eemlander, Jacques Stevens. Hij was net ergens anders bezig en miste ‘de val’. Hij kwam op me af en vroeg of ik er wel iets van had. Ik had een foto gemaakt van de burgemeester die op de grond zat te lachen als een boer met kiespijn, met dat glas wijn nog in de hand.

Stevens nam mijn fotorolletje mee, heeft het ontwikkeld en bracht het de volgende dag bij mij thuis. Mijn moeder nam het in ontvangst en heeft niet gevraagd of er nog iets met die foto was gedaan. Zelf weet ik dat ook niet. Heeft mijn amateur kiekje de krant nog gehaald? Geen idee, maar ik ben blij dat ik er vijftig jaar later nog iets mee kan doen.

Joost Huijsing

(Foto’s: Gooi en Eemlander, Kees van Aggelen en zwart-wit Joost Huijsing)

Oja: het boek ‘Stemmen uit het verleden – 600 jaar Hilversum’ is in alle Hilversumse boekhandels te koop voor € 19,95