Nieuwsflitsen archief

Excursie Klein Rome 6 juli 2014

Deze fietstocht leidde de deelnemers door deze Hilversumse buurt waarvan de volksnaam al dateert uit de 19e eeuw. Bekende en minder bekende plekken werden toegelicht met historische informatie en anekdotes. Ook werd stilgestaan bij verdwenen gebouwen en instanties. De excursie stond onder leiding van Harry van der Voort, geboren en getogen in Klein Rome.

Kamrad 3 augustus 2014

Het Kamrad dankt zijn naam vermoedelijk aan het uitbreidingsplan voor Hilversum uit 1935. Op de bij dit plan horende tekeningen is bebouwing getekend, die in het platte vlak grote gelijkenis vertoont met een kamrad. Nadere beschouwing van het plan maakt duidelijk dat het de bedoeling is om een mooie overgang te maken tussen stad en natuur. In het uiteindelijk in de jaren zestig uitgevoerde ontwerp is de associatie met een kamrad veel minder voor de hand liggend. De wijze waarop groen en bebouwing op elkaar ingrijpen is echter veel verder uitgewerkt.

Gedurende een wandeling van ca. anderhalf uur lieten Piet Bakker en Henk Dirkx zien hoe Dudok in dit bijzondere stukje Hilversum natuur en stad op prachtige wijze met elkaar heeft verweven.

Langs Hilversumse huizennamen 14-9-2014

Deze fietstocht vond  plaats op Open Monumentendag met als thema Op Reis. Huizennamen dienen om huizen te onderscheiden. Veel Hilversumse huizen hebben interessante, leuke of merkwaardige namen. Die hebben soms een economische functie, bijvoorbeeld bij hotels of pensions met een fraaie naam. Soms ook zijn ze een uitdrukking van geluk of waardering voor de omgeving. Kees van Aggelen nam ons mee op reis langs huizen met een naam die ons in gedachten naar schone oorden brengt zoals de huizen met een Maleisische naam, die oud-Indiëgangers lieten bouwen.

Monumentenschildjes

monumentenschildjeOm de gemeentelijke monumenten in Hilversum zichtbaar te maken heeft Albertus Perk het initiatief genomen het Hilversums monumentenschild te ontwikkelen. Tijdens Monumentendag 2014 is door wethouder Van Vroonhoven het startsein gegeven voor montage van de eerste 500 schildjes door het bevestigen van een schildje op het pand van Meddens aan de Kerkbrink.

Hilversum is een kleine 800 gemeentelijke monumenten rijk. Dat is absoluut iets om trots op te zijn en van te genieten. Het blauw-gele schildje (10 x 15 cm) maakt bewoners, bezoekers en voorbijgangers attent op deze bijzonder gebouwen en gebouwensembles.

Dankzij bijdragen van Gemeente Hilversum, Dudok Wonen en Kastanje Ontwikkeling heeft Albertus Perk een eerste serie van 500 schildjes kunnen vervaardigen. Deze schildjes worden ter beschikking gesteld aan de eigenaren van gemeentelijke monumenten die op deze wijze hun woning als monument willen markeren.

Montage

Eerste schildje door wethouderU kunt het schild met bijgeleverde schroefjes en plugjes (gesponsord door Hubo Van der Schaft) op uw woning bevestigen. Kies daartoe een geschikte plek, bijvoorbeeld naast de entreedeur op ooghoogte (plm. 1,65m). Voor het bevestigen van het schildje is reeds vergunning verleend door de gemeente.

Voor de tweede serie schildjes wordt nog financiële dekking gezocht. Streven is om de tweede serie in 2015 aan te brengen.

U kunt als bewoner / eigenaar een schildje ophalen vanaf zaterdag 20 september in Museum Hilversum aan de Kerkbrink. Het schild is gratis, maar we stellen het wel op prijs als u een vrijwillige bijdrage overmaakt.

Dat kan op de rekening van Albertus Perk: NL77RABO0137426232
t.n.v. Penningmeester Hilversumse Historische Kring Albertus Perk.
Voel u vrij. Met € 12,50 zou Albertus Perk uit de kosten zijn.

Drijvende kracht achter dit initiatief is naast vele anderen Lex van Waarden, voorzitter van onze werkgroep Monumenten.

Schildjes worden gemonteerd

Hier bevestigen bewoners van de Simon Stevinweg trots hun monumentenschildjes:

Schildje Simon Stevinweg-1

Schildje Simon Stevinweg-2

Opknapbeurt voor bordjes van Leesbaar Hilversum

IF

In september 2003 onthulde toenmalig wethouder Karin Heerschop op de Kerkbrink het eerste bod van het project Leesbaar Hilversum. Sindsdien zijn er zo’n veertig bordjes aangebracht op gebouwen en plaatsen die belangrijk zijn voor de cultuurgeschiedenis van Hilversum. Enkele van die bordjes waren inmiddels door de tand des tijds aangetast en daardoor niet goed meer leesbaar. De bordjes bij de Kei, het Rosarium, het Dievenpaadje en het Heksenweitje hebben daarom een opknapbeurt gekregen. Ze zijn sinds kort weer terug op hun plaats en vertellen de lezers over de historie van deze plekken. Het bedrijf Orionis Walcheren in Vlissingen was zo vriendelijk de renovatie onder garantie uit te voeren.

Op de foto’s het bordje van het Dievenpaadje vóór en na de opknapbeurt.

Pieter Hoogenraad

Onthulling informatiebord tankgracht

Op 22 april werd door wethouder Jaeger een informatiebord onthuld over de tankgracht die in de Tweede Wereldoorlog geheel Hilversum omspande.

DE HILVERSUMSE TANKGRACHT

Op deze plek liep tijdens de Duitse bezetting de Hilversumse tankgracht.

In mei 1942 vestigde General der Flieger F.Ch. Christiansen, Wehrmachtbefehlshaber in den Niederlanden, zich met zijn staf in Hilversum. Om het hoofdkwartier tegen een mogelijke geallieerde aanval te beschermen, legden de Duitsers rondom Hilversum een tankgracht aan.

De verdedigingslinie heeft zijn nut nooit hoeven te bewijzen. Al spoedig na de bevrijding liet de gemeente Hilversum de gracht dichtgooien. Van de vroegere verdedigingswerken is daarom vrijwel niets meer over.

Excursie tankgracht 2015

De excursie naar de overblijfselen van de tankgracht die geheel Hilversum omspande, was een groot succes met zo’n 60 deelnemers.

Van Van Hengel tot Tergooi 5-7-2015

Foto’s van Op Pad met Albertus Perk van 5 juli 2015.

Grafheuvels en Zandverstuivingen 2-8-2015

Foto’s van de excursie ‘Naar de grafheuvels en zandverstuivingen’ van 2 augustus 2015. Een boeiende tocht met prachtig weer.