Ledenavonden

 Praktische informatie

Elke 4e dinsdag van de maand (behalve in juni, juli, augustus en december) komen leden bijeen om te luisteren en te kijken naar een lezing. De ledenavonden beginnen om 20.00 uur en zijn doorgaans tegen 22.00 uur afgelopen.

Hilversums historie staat uiteraard centraal. De ledenavonden zijn niet alleen interessant, maar ook gezellig. Tijdens de pauze van een half uur treffen de leden elkaar aan het buffet of aan de boekentafel.

De ledenavonden worden gehouden in de Grote Kerk aan de Kerkbrink, ingang aan de Oude Torenstraat 6. De deur is open vanaf 19.30 uur.

 Programma

De volgende ledenavonden zijn op 27 september, 25 oktober en 22 november.

Ledenavond 27 september

Hilversum in Detail door Thomas van der Steen

Een dagelijkse Facebookserie met bijzondere foto’s van stukjes Hilversum, waarin uiteraard de historie een grote rol speelt. De fotograaf erachter is Thomas van der Steen. Op deze avond zal hij een selectie van die details vertonen met daarbij achtergronden en verhalen. Voor een deel in quizvorm, waarbij de aanwezigen mogen raden wat op de foto staat en waar die genomen is.

Een quiz is Van der Steen niet vreemd want hij is officieus ‘Nederlands Kampioen Televisiequizen’. Hij deed aan vele mee en won dan ook vrijwel altijd! Twee voor Twaalf, Lotto Weekend Miljonairs, Beat The Champions en twee keer zelfs Met het Mes op Tafel. Bij die laatste quiz is hij later redacteur geworden die de vragen voor de uitzending in de juiste vorm giet.

Thomas van der Steen is voor veel mensen (met name automobilisten) ook een ‘Bekende Hilversummer’ omdat hij al vierenveertig jaar hét gezicht is van de benzinepomp aan de Vaartweg. Hij is doordesemd met zijn woonplaats, geboren in de Vingboonsstraat en nog altijd verliefd op deze bijzondere gemeente.

Deze ledenavond wordt gehouden in de Grote Kerk, ingang Oude Torenstraat 6.
Deur open om 19.30 uur, start om 20.00 uur, einde ca. 22.00 uur.

Ledenavond 25 oktober

De Eikbosserweg door Albert Bek

De Eikbosserweg levert met zijn anderhalve kilometer een macht aan verhalen over bewoners, gebruikers en bijzondere gebouwen. Na ruim een eeuw nog steeds springlevend en rijk aan historie. Als één van de oudste uitgaande wegen al in gebruik rond 1600 maar ‘pas’ bebouwd vanaf de bloeitijd van Hilversum begin vorige eeuw. Aanvankelijk met houten straatklinkers (!) en zelfs nu nog met een onverhard laatste stukje. Een ontdekkingstocht; vanaf het eerste huisnummer tot en met het laatste…

Albert Bek draait nu mee in het bestuur van Albertus Perk en zal in de komende Algemene Ledenvergadering worden voorgedragen als nieuw bestuurslid.

Deze ledenavond wordt gehouden in de Grote Kerk, ingang Oude Torenstraat 6.
Deur open om 19.30 uur, start om 20.00 uur, einde ca. 22.00 uur.

Ledenavond 22 november

Gevelstenen in Hilversum door Kees van Aggelen

In veel (oude) steden komen ze voor: gevelstenen. Vroeger bedoeld als herkenning voor een bepaald pand. Heel vaak getooid met afbeeldingen van een beroep.

Later werden gevels ook versierd met fraaie stenen of tegels. Hilversum heeft natuurlijk niet zo veel gevelstenen als historische steden zoals Amsterdam, Amersfoort of Maastricht.

Op deze avond zal bestuurslid Kees van Aggelen een presentatie houden over gevelstenen en gevelversieringen in Hilversum. Naast de traditionele gevelstenen, zijn er ook voorbeelden van huizennamen, die met tegels of stenen zijn uitgevoerd. Verder is er aandacht voor verschillende gedenkstenen.

Bij de lezing maakt de spreker gebruik van veel (zelfgemaakte) foto’s. Zoals deze van de Laanstraat.

Deze ledenavond wordt gehouden in de Grote Kerk, ingang Oude Torenstraat 6.
Deur open om 19.30 uur, start om 20.00 uur, einde ca. 22.00 uur.