De Avonden van Albertus Perk

 Praktische informatie

Elke 4e dinsdag van de maand (behalve in juni, juli, augustus en december) komen leden en andere belangstellenden bijeen om te luisteren en te kijken naar een lezing of presentatie. De avonden beginnen om 20.00 uur en zijn doorgaans tegen 22.00 uur afgelopen.

Hilversums historie staat uiteraard centraal. De avonden zijn niet alleen interessant, maar ook gezellig. Tijdens de pauze van een half uur treffen de leden elkaar aan het buffet of aan de boekentafel.

De avonden worden gehouden in een zaal van de Grote Kerk aan de Kerkbrink, ingang aan de Oude Torenstraat 6. De deur is open vanaf 19.30 uur.

 Programma

De volgende avond van Albertus Perk is op 23 mei.

Verslag Avond van AP: Smederij Daams

Verslag van de presentatie van Jasper Daams gehouden op 26 september 2023.

De lezing werd verzorgd door (hobby)smid Jasper Daams, die op het landgoed Sypestein werkzaam is in de smederij. Hij werkte jarenlang op de Technische School, later VMBO aan de Lieven de Keylaan.

De lezing werd gelardeerd met veel anekdotes. De aanwezigen kregen inzicht in de genealogie van de familie Daams: in die familie waren veel personen met de voornaam Jasper. In Hilversum waren in de Kerkstraat en bij het Wagenmakersplein winkels/ smederijen van de familie Daams. In Loosdrecht waren de smeden Daams vooral werkzaam op agrarisch gebied. Denk hierbij aan het beslaan van paardenhoeven; maar ook het maken van hekken, lampen en reparatie van boten. Er is zelfs de eerste stalen boot in Loosdrecht door smid Daams gebouwd. Deze boot was inzet van een weddenschap! Maar doordat een koe aan de giftige loodmenie likte, ging het beest dood en ging de weddenschap niet door.

Bij de presentatie kregen we veel voorbeelden van producten en gereedschappen. Het bijzondere was dat de aanwezigen veel van deze objecten in handen kregen. Zo kon je echt voelen hoe zwaar een hamer was of hoe een zelf gesmede tang aanvoelde.

Het aantal bezoekers op deze avond viel wat tegen. De aanwezigen hebben een bijzonder fijne avond gehad, mede door het enthousiasme van de spreker.

Kees van Aggelen

Verslag Avond van AP: Straatnamen (24 oktober)

Wat een bijzondere presentatie. En dito prestatie.

Bob Houthuyzen is al bijna een jaar bezig met het Straatnamenboek 2.0 – project. Dat is een van de bijdrages die Albertus Perk levert aan de zeshonderdste verjaardag van Hilversum in 2024. Officieel is er een werkgroep mee bezig, maar ik kan u verklappen dat Bob vrijwel al het werk verricht. Bijna elke avond kruipt hij achter zijn laptop om eraan te werken.

Een voorproefje voor de komende website werd deze avond gepresenteerd aan zo’n 75 belangstellenden. Het werd geen opsomming van dorre feiten maar een vrolijk relaas vol anekdotes en onbekende foto’s.

Even wat zaken op een rijtje: na het oude Straatnamenboek van 1988 zijn er bijna driehonderd nieuwe namen bijgekomen, of straten die vergeten waren. Het oude boek telt 278 pagina’s, Bob schat dat er in de toekomst zo’n 5000 online komen! En niet uitsluitend tekst met een enkel fotootje, maar uitgebreide informatie, ook over monumenten, buurten, wijken, bijzondere bewoners van een laan, beschermde bomen en Stolpersteinen. Alles met de mogelijkheid om door te klikken naar nóg meer achtergronden, foto’s of filmpjes! Ook is het nu mogelijk om fouten razendsnel te herstellen of nieuwe gegevens toe te voegen.

De zaal werd overdonderd door mooie verhalen: wist u dat Nike een aantal voorgestelde namen in het Arenapark van tafel veegde? Estafettelaan klonk niet goed voor de internationale bezoekers (sorry: visitors) van de sportspullenfabrikant. Dus werd het Olympia.

Ooit zou er een klein straatje in de Oude Havenbuurt worden vernoemd naar Juffrouw Taddel (niet uitspreken als Taddèl, maar oer-Hollands ‘Taddul’). Deze ‘oprichtster’ van het Diakonessenhuis kreeg ‘em niet, maar ze krijgt nu een herkansing. Of liever gezegd: wij krijgen een herkansing, want in de nieuwbouwwijk Buurtschap Crailo (Hilversum/Laren/Bussum) zullen de straten worden genoemd naar bijzondere Gooise vrouwen. En Catharina Taddel is een van de genomineerden!

Er staan 29 namen op de ‘longlist’ en tot 1 november kunt u via internet drie stemmen uitbrengen. Uiteindelijk worden dan de tien populairste namen tot straat, weg of laan gebombardeerd. Wat Bob betreft moet Juffrouw Taddel daar zeker bij horen! Doe mee via: https://www.crailo.nl/stem+nu+mee

In januari wordt dit grote Straatnamenproject met 60 eerstelingen gestart en vervolgens komen er wekelijks aanvullingen. Naar schatting is Bob er tot zeker 2025 zoet mee!

Als gebruikelijk werd de avond geopend en gesloten door Kees van Aggelen die Bob als dank een origineel exemplaar overhandigde van het boek dat bij de 500-jarig bestaan van Hilversum verscheen.

Hoe Hilversum is gegroeid (28 november)

Het uitbreidingsplan.

Bij de aanleg van de Oosterspoorlijn van Amsterdam naar Amersfoort in 1874 kreeg Hilversum een groots station. Welke consequenties had de aanleg van deze spoorlijn voor ons dorp?  Welke invloed had de architect W.M. Dudok vanaf zijn komst naar Hilversum in 1915 op de woningbouw en de infrastructuur van de gemeente Hilversum? En waarom staat het Raadhuis op de plaats waar het nu staat?

Een trouw en jarenlang lid van onze vereniging, Cor de Valk, heeft een beeldverhaal samengesteld met onder meer antwoorden op deze vragen.  De belangstelling voor de historie van Hilversum bij Cor is aangewakkerd door het boek ‘Ons Hilversum’ van Cor Bruyn, in het verleden aangeboden door de gemeente Hilversum aan de  schoolverlaters van de lagere school.  Zijn interesse voor Hilversum is daarna gebleven en zo heeft hij  veel kennis vergaard over de ontwikkelingen in Hilversum.  Hij is één van de auteurs van ons lustrumboek ‘Dromen met je neus tegen de ruit’ en heeft op basisscholen gastlessen gegeven over de Hilversumse industrie. Over Hilversum Noord schreef hij een boek maar door hoge drukkosten is dit niet uitgegeven.