Ledenavonden

 Programma

De KROon, een gebouw om trots op te zijn…

In mei 2000 verhuisde de KRO van de Emmastraat naar het splinternieuwe gebouw aan de ’s-Gravelandseweg, samen met de AVRO en de NCRV. Het gezichtsbepalende rijksmonument stond vervolgens vele jaren leeg en dreigde zelfs te verloederen, tot grote ergernis van de buurt en de erfgoedverenigingen. Het ene na het anderen ambitieuze plan sneuvelde. Uiteindelijk volgde een doorbraak en ontstond er op het “KRO-eiland” een combinatie van nieuwbouw (stadsappartementen) en respectvolle restauratie van het rijksmonument. In juni 2019 werd het feestelijk in gebruik genomen onder de naam ‘KROon’.

Op de ledenavond van 26 november zullen twee gastsprekers, Meindert Tepper en Willibrord Ruigrok, het woord voeren. Meindert geeft een beeld van de geschiedenis van de Emmastraat voordat de KRO er kwam en gaandeweg steeds gezichtsbepalender werd. Meindert was 33 jaar werkzaam als documentalist van de Nederlandse Bank en enthousiast kenner en liefhebber van het culturele erfgoed van Hilversum.

Willibrord Ruigrok kent als oud-medewerker van de KRO den geschiedenis van het gebouw ‘van binnen uit’. Hij werkte o.a. bij de afdeling communicatie en was samensteller van het boek “Een gebouw waar de KRO trotsch op kan zijn”. Dit unieke boek was het afscheidscadeau van de KRO-leiding aan de medewerkers.

Het is een uniek aandenken aan de geschiedenis van een heel bijzonder omroepgebouw.

Let op: deze ledenavond begint met een extra Algemene Ledenvergadering waarin goedkeuring van de statuten aan de orde is. Hierover dient beslist te worden met 2/3 meerderheid van stemmen.

Datum: 26 november
Aanvang: 20.00 uur
Locatie: Grote Kerk, Oude Torenlaan

Lees verder →

Het Smithuyserbos met de Wolfsdreuvik

Het Smithuyserbos is een gevarieerd bos met een uitgebreid assortiment aan boomsoorten.

De rijke historie van erfgooiersbos tot het huidige productiebos en alle tussenvormen is wat het landgoed maakt tot wat het nu is: magisch en imposant, waarbij de zonnestralen al dan niet met nevel de nodige sfeer oproepen in het geaccidenteerde bos.

Zo zijn er bepaalde gebeurtenissen geweest zoals het kappen van het erfgooiersbos, begrazing van de heide, de zandverstuiving, bosontwikkeling, roofbouw, grondspeculatie, wisseling van eigenaren tot de uiteindelijke bosvisie (uitgevoerd door dr. D.P.R.A. Bouvy). De risico’s door de keuze voor meer eisende boomsoorten spelen een belangrijke rol.

De spreker van deze avond is Reinier Bouvy. Zijn vader, dr. D.P.R.A. Bouvy, was een gedreven man en heeft op geheel eigen wijze de bosbouw ter hand genomen. Na de aankoop van het bosperceel liet hij er eerst een bijzonder bouwwerk neerzetten en wel de “Wolfsdreuvik”, een folly met als doel: bedrijfsgebouw. Het is een ontwerp van Jan Rebel.

Aardig zijn de diverse anekdotes en de legende “ De wolvin in de kerstnacht”. Bijzonder zijn de vele details aan dit gebouw, bijvoorbeeld de gebrandschilderde glas-in-loodramen.

Hoe ziet de toekomst van dit landgoed eruit wat betreft opvolging, (klimaat)bestendigheid, biodiversiteit, visie, publiek en politiek?

Dr. D.P.R.A. Bouvy was kunsthistoricus en gepromoveerd in de middeleeuwse beeldhouwkunst. Wie was hij? 

Al met al genoeg stof tot nadenken.

Datum: dinsdag 26 januari
Tijd: 20.00 uur ( zaal open 19.30 uur )

Lees verder →

Begraafplaatsen

Flos Wisse Smit is voorzitter van de “Stichting De Hof” en haar verhaal gaat over de vroege buitenbegraafplaats uit 1792 “Gedenkt te Sterven”.

Voor de pauze gaat haar verhaal over de geschiedenis van deze begraafplaats in samenhang tot de ontwikkeling van het dorp Hilversum.

Anita van Loon, directeur van de “ Uitvaartstichting Hilversum”, heeft haar verhaal na de pauze de titel gegeven:  Van afscheid nemen naar verbinden….hoe kunnen we leven terug- geven aan de begraafplaats  De Bosdrift.

Hoe maken we deze unieke plek weer zichtbaar en welke nieuwe dienstverlening is mogelijk?

Met het opknappen van deze begraafplaats krijgt deze prachtige plek voor de inwoners van de gemeente Hilversum weer “meer waarde”.

Datum: dinsdag 25 februari 2020
Tijd: 20.00 uur, ( zaal open 19.30 uur )


Ledenavond dinsdag 24 maart 2020

Het mooiste gebouw van Hilversum en Algemene Ledenvergadering.

Pieter Hoogenraad gaat weer een verkiezing organiseren; dit keer van het mooiste gebouw van Hilversum.
Ook zal op deze avond weer de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering gehouden worden.
Nadere informatie komt te staan in het eerste nummer van het Hilversums Historisch Tijdschrift (Eigen Perk) in 2020.

Lees verder →

 Praktische informatie

Elke 4e dinsdag van de maand (behalve in juni, juli, augustus en december) komen leden bijeen om te luisteren en te kijken naar een lezing..
De ledenavonden beginnen om 20.00 uur en zijn doorgaans tegen 22.00 uur afgelopen.

Hilversums historie staat uiteraard centraal. De ledenavonden zijn niet alleen interessant, maar ook gezellig. Tijdens de pauze van een half uur treffen de leden elkaar aan het buffet of aan de boekentafel.