Ledenavonden

 Programma

Ledenavond 28 april 2020: De bevrijding van Hilversum

Deze avond staat geheel in het kader van de bevrijding van Hilversum, 75 jaar geleden. Op maandag 7 mei 1945 reden de eerste geallieerde militairen Hilversum binnen. Het waren de mannen van de Britse 49e (West Riding) Infanterie Divisie, bijgenaamd de Polar Bears. Wie waren die Polar Bears en waar vochten zij, voordat zij Hilversum bevrijdden? Daarover vertelt historicus Pieter Hoogenraad. 

Het wegvallen van de onderdrukking met alle beperkingen en hongersnood leidde tot een euforisch feest, uniek in de geschiedenis van Hilversum. Op de vele aspecten die daarbij speelden gaat ons bestuurslid Ed van Mensch na de pauze in. Natuurlijk waren dat de festiviteiten, maar direct ook de herdenking van de slachtoffers. De voedselvoorziening moest weer op gang komen, de Canadese troepen die hier lang verbleven, het gezag moest worden hersteld, de scholen gingen weer van start en de fabrieken die veelal noodgedwongen waren gestopt werden weer op gang gebracht. Ook de omroep met de radio-uitzendingen werd weer door de verschillende verenigingen ingevuld.

Er waren ook excessen zoals het zonder een eerlijk proces vervolgen, kaalknippen en opsluiten van NSB’ers en inwoners die met de Duitse soldaten hadden samengewerkt of andere hechte banden hadden met de bezetters. 

Genoeg onderwerpen om daar in woord en beeld bij stil te staan.

Ook vindt vanavond de presentatie plaats van het boek De Polar Bear Divisie en de bevrijding van Hilversum van Pieter Hoogenraad.

De lezingenavonden starten om 20.00 uur en zijn meestal rond 22.00 uur afgelopen. We komen bij elkaar in de zaal naast de kerk aan de Kerkbrink, ingang van de zaal naast de Oude Toren aan de Oude Torenstraat. De parkeerruimte naast de kerk is deze avond voor ons geopend, toegang rechts naast de Oude Toren. 

Lees verder →

Ledenavond: De grenzen van de wildernis

Ledenavond 26 mei 2020 (ook deze ledenavond is in de zaal van de Grote Kerk)

‘De grenzen van de wildernis’ 

Een onderzoek naar de maximale uitbreiding van het veen aan de randen van het Gooi.

Uit straatnamen als Veeneind (tegenwoordig Emmastraat) en Turfstraat blijkt wel dat veen een rol heeft gespeeld in de Hilversumse geschiedenis. Tot zo’n duizend jaar geleden werd het Gooi omringd door grote veengebieden: een ondoordringbare wildernis!

Vanaf de middeleeuwen hebben ontginningen en turfwinning ervoor gezorgd dat er veel veen is verdwenen. Restanten van veen vinden we nog op diverse plekken in de omgeving van Hilversum, zoals bij de Egelshoek, Monnikenberg, en het Hilversums Wasmeer.

Het vraagstuk tot waar het veen rondom het Gooi heeft gelegen, houdt landschaps-onderzoekers al tientallen jaren bezig.

Deze lezing “De grenzen van de wildernis” gaat eerst in op de zeespiegelstijging en de landschapsontwikkeling in West-Nederland in het Holoceen en doet daarna verslag van de spannende speurtocht naar de grenzen van de veenbedekking rondom het Gooi en de onverwachte resultaten die dit unieke onderzoek heeft opgeleverd.

Drs. Sander Koopman gaat deze ledenavond voor ons verzorgen.

Hij is voorzitter van AWN Naerdinclant en redacteur Archeologie bij de Stichting Tussen Vecht en Eem. Hij doet onderzoek naar de geologie en archeologie van het Gooi.

Hij heeft tientallen artikelen en e-boeken gepubliceerd.

In het dagelijks leven is hij werkzaam als beleidsadviseur bij ProRail

Datum: dinsdag 26 mei 2020
Aanvang: 20.00 uur, zaal open 19.30 uur

Lees verder →

 Praktische informatie

Elke 4e dinsdag van de maand (behalve in juni, juli, augustus en december) komen leden bijeen om te luisteren en te kijken naar een lezing..
De ledenavonden beginnen om 20.00 uur en zijn doorgaans tegen 22.00 uur afgelopen.

Hilversums historie staat uiteraard centraal. De ledenavonden zijn niet alleen interessant, maar ook gezellig. Tijdens de pauze van een half uur treffen de leden elkaar aan het buffet of aan de boekentafel.