Ledenavond: Over ’t Spoor

Ten oosten van de spoorlijn Amsterdam-Amersfoort ligt de wijk Over ’t Spoor. Ooit lagen daar de akkers van Hilversumse boeren. Het was een afwisselend landschap met boekweit en rogge akkers, zandwegen, bijenkasten. Er stonden slechts enkele boerderijen.

Na de aanleg van de spoorlijn veranderde het karakter van dit gebied. Vanaf 1880 kwam er veel industrie. Als één van de eerste vestigde zich de ijzergieterij van Taphorn (later Ensink) in het oostelijk deel van Hilversum. Met de industrie kwamen er ook woningen voor de arbeiders. Aanvankelijk waren dat woonhuizen neergezet door particulieren. Veel boeren konden  hun akkergrond verkopen. Van 1880 tot 1920 werden er ook verschillende villa’s gebouwd. Dit waren veelal woonhuizen van fabrieksdirecteuren.

Vanaf 1920 zouden verschillende  woningbouwverenigingen grote complexen (woningwet)woningen bouwen in de wijk Over ’t Spoor. Verschillende architecten drukten hun stempel op de woonhuizen, fabrieken, kerken en scholen. De beroemde architect W.M.Dudok stond garant voor meer dan 70 voorbeelden van schitterende ontwerpen in de wijk, zoals het slachthuis aan het Slachthuisplein, de woningen aan de Duivenstraat, scholen zoals de Lorentzschool en het recreatiegebied Anna’s Hoeve.

De lezing wordt verzorgd door bestuurslid Kees van Aggelen. Hij deed onderzoek naar verschillende aspecten in de wijk Over ’t Spoor en heeft daarover ook gepubliceerd. 

Datum: 26 februari
Aanvang: 20.00 uur zaal open 19.30 uur
Locatie: Grote kerk, ingang Oude Torenstraat.