Ledenavond 3 mei

De bevrijding van Hilversum

Deze avond staat geheel in het teken van de bevrijding van Hilversum, 77 jaar geleden. Op maandag 7 mei 1945 reden de eerste geallieerde militairen Hilversum binnen. Het waren de mannen van de Britse 49e (West Riding) Infanterie Divisie, bijgenaamd de Polar Bears. Wie waren die Polar Bears en waar vochten zij, voordat zij Hilversum bevrijdden? Daarover vertelt historicus Pieter Hoogenraad. 

Het wegvallen van de onderdrukking met alle beperkingen en hongersnood leidde tot een euforisch feest, uniek in de geschiedenis van Hilversum. Op de vele aspecten die daarbij speelden gaat ons bestuurslid Ed van Mensch na de pauze in. Natuurlijk waren dat de festiviteiten, maar direct ook de herdenking van de slachtoffers. De voedselvoorziening moest weer op gang komen, de Canadese troepen die hier lang verbleven, het gezag moest worden hersteld, de scholen gingen weer van start en de fabrieken die veelal noodgedwongen waren gestopt, werden weer op gang gebracht. Ook de omroep met de radio-uitzendingen  werd weer door de verschillende verenigingen ingevuld.

Er waren ook excessen zoals het zonder een eerlijk proces vervolgen, kaalknippen en opsluiten van NSB’ers en inwoners die met de Duitse soldaten hadden samengewerkt of andere hechte banden hadden met de bezetters. 

Genoeg onderwerpen om daar in woord en beeld bij stil te staan. 

Deze ledenavond wordt gehouden in de Grote Kerk, ingang Oude Torenstraat 6.
Deur open om 19.30 uur, start om 20.00 uur, einde ca. 22.00 uur.