Kritiek op plannen Zonnestraal

Half augustus verschenen er in de regionale pers grote verhalen over de plannen die eigenaar Zonnestraal BV/Óbidos heeft met het bijzondere landgoed, dat in maart nog werd verkozen tot ‘mooiste gebouw van Hilversum’!

Voor het bestuur van de Historische Kring reden om snel te reageren, want het Toekomstplan/Masterplan dat nu in concept is gepresenteerd gaat heel ver. Te ver volgens ons en deze maand nog wordt er al over gesproken in een commissie van de Hilversumse Gemeenteraad.

  • Het huidige bouwvolume op Zonnestraal bedraagt ruim 24.000 m2, in de plannen komt daar ruim 21.000 m2 aan nieuwbouw bij! Dat kan niet anders dan een aantasting van het landgoedkarakter betekenen.
  • Niet alleen de Historische Kring Hilversum is nog niet geraadpleegd, ook de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed staat niet vermeld in de lijst van betrokken partijen in de aanbiedingsbrief van Zonnestraal BV/Óbidos. Dat is wel heel merkwaardig want sinds 1988 is het landgoed een ‘Rijksmonument van de hoogste orde’.
  • Het gaat bij Zonnestraal niet alleen om de gebouwen, het 100 hectare grote gebied valt ook onder de Natuurschoonwet. Bovendien wordt in het Toekomstplan/Masterplan met geen woord gerept over de status van het terrein binnen het Natuurnetwerk Nederland.

De hele brief die ‘Albertus Perk’ aan Gemeenteraad en College van B & W stuurde is onderaan deze tekst in PDF-vorm te lezen. Daarin vindt u ook nog meer punten van kritiek.

Bekijk Zonnestraal op de website van Rijksmonumenten: https://rijksmonumenten.nl/monument/46771/sanatorium-zonnestraal/hilversum/

Artikel in de Gooi en Eemlander van 13 augustus (alleen zichtbaar voor digitale abonnees van de krant): https://www.gooieneemlander.nl/cnt/dmf20220812_51965391

Albertus Perk reactie op concept Masterplan Landgoed Zonnestraal 2022-08-23