Hilversum heeft twee buurten waarin de met elkaar verbonden straten namen hebben die verwijzen naar plekken in Nederlands-Indië. Deze buurten werden aangelegd in het begin van de twintigste eeuw en worden ook wel de West- en Oost-Indiëwijk genoemd. Het idee van naar Indië verwijzende naamgeving beperkt zich niet alleen tot straten.
Er zijn meer Indische sporen te vinden die teruggaan tot in de achttiende eeuw en doorlopen tot na de soevereiniteitsoverdracht in 1949. Vanaf de achttiende eeuw gaven gefortuneerden uit Amsterdam namen aan hun landgoerderen, buitenplaatsen en villla’s in het Gooi die verwijzen naar de herkomst van hun rijkdom, de handel met Nederlands-Indië.
Ambities en professsies van bewoners worden weerspiegeld in die sporen. Architecten probeerden opdrachten te krijgen in Nederlands-Indië en raakten geïnspireerd door de stijlkenmerken die zij zagen tijdens hun reizen of die ze bestudeerden in tijdschriften. De Wereldomroep legde vanuit Hilversum live contact met Nederlands-indië.
Deze en andere sporen worden tijdens de lezing door Annette Koenders besproken.
In de lezing van Annet Koenders ‘Indische Sporen’ aanstaande dinsdagavond zal ook ruimte worden ingeruimd voor Ben de Vries. Ben houdt zich bezig met koloniaal erfgoed in Indonesië en vraagt aandacht voor de gezamenlijke geschiedenis. Hij zal ook vertellen over projecten die Nederland met Indonesië samen doet om het gedeelde erfgoed te behouden en te versterken als gezamenlijk erfgoed, zoals stationsgebouwen.
Daarmee wordt het thema van deze avond ‘Indische spoor’ eigenlijk uitgebreid tot ‘Indisch spoor – erfgoed delen’.
Datum: dinsdag 27 november
Aanvang: 20.00 uur, zaal open 19.30 uur
Locatie: Grote Kerk, Kerkbrink, ingang Oude Torenstraat