Hilversum staat sloop gemeentelijke monumenten toe

Het bestuur van de Historische Kring heeft op de laatste dag van 2022 een brief op poten gestuurd aan het College van B&W en de Gemeenteraad. Het gaat over de nieuwbouwplannen op het industrieterrein Korte Noorderweg. Dat ligt vlak bij de Kleine Spoorbomen. (foto Google Streetview)

Voor dit gebied zijn woningbouwplannen en daarbij zullen twee gebouwen die de status van gemeentelijk monument hebben gesloopt worden. Dat betreft de panden Noorderweg 42-42a (één gebouw) en 44. Die panden zijn weliswaar niet heel goed onderhouden, maar het zijn wél gemeentelijke monumenten die je niet zomaar laat afbreken. Daar heeft de gemeente Hilversum nu toch mee ingestemd. ‘Albertus Perk’ is daarover zeer ontstemd, omdat je dan net zo goed geen gemeentelijke monumenten kan aanwijzen. Ook is de procedure verre van correct verlopen.

In februari en maart van het afgelopen jaar is er in een commissie en in de gemeenteraad over vergaderd, maar ‘Albertus Perk’ heeft daarbij niet de kans gekregen om in te spreken. En een reactie op onze bezwaren kwam pas in december, driekwart jaar later.

Zeker omdat Hilversum zich afficheert als ‘stad van jonge monumenten’ zou de gemeente zorgvuldig met dit soort gebouwen om moeten gaan.

De brief van ‘Albertus Perk’ van 31 december 2022 kunt u hier lezen:

CCE brief 31 december 2022 Korte Noorderweg (2)