Hilversum bezet en bevrijd, 1940-1945

Unieke filmbeelden van Hilversum tijdens de Duitse bezetting.

Een film die een indrukwekkend beeld geeft van het dagelijkse leven in Hilversum tijdens de Duitse bezetting. Speciale aandacht krijgt de uitbundige wijze waarop de inwoners in mei 1945 hun bevrijders verwelkomen. 

De film bevat nooit eerder vertoonde filmbeelden, die werden opgenomen door Theo Uden Masman, de oprichter en leider van de bigband The Ramblers. Zijn opnames lagen jaren op zolder en zijn onlangs weer tevoorschijn gekomen. Ze tonen hoe de Hilversummers de oorlog doorkomen. Bij gebrek aan benzine spannen ze paarden voor hun auto’s. En in de bossen kappen zij bomen voor brandhout. Maar ook zijn er fragmenten te zien uit de Polygoonjournaals. Die leggen de nadruk op de ‘weldaden’ van de NSB. Na vijf jaar komt er een einde aan de bezetting en vieren de Hilversummers feest. De Canadese bevrijders in het Corversbos delen hun voedsel met de hongerige Hilversumse jeugd.

Een productie van de Hilversumse Historische Kring Albertus Perk door Ed van Mensch, Pieter Hoogenraad, Rients Slippens en Johan Commu.

Met dank aan: Harry Coster, gemeente Hilversum, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Deze film draait in het Filmtheater Hilversum van 17 t/m 5 mei.