Het Smithuyserbos met de Wolfsdreuvik

Het Smithuyserbos is een gevarieerd bos met een uitgebreid assortiment aan boomsoorten.

De rijke historie van erfgooiersbos tot het huidige productiebos en alle tussenvormen is wat het landgoed maakt tot wat het nu is: magisch en imposant, waarbij de zonnestralen al dan niet met nevel de nodige sfeer oproepen in het geaccidenteerde bos.

Zo zijn er bepaalde gebeurtenissen geweest zoals het kappen van het erfgooiersbos, begrazing van de heide, de zandverstuiving, bosontwikkeling, roofbouw, grondspeculatie, wisseling van eigenaren tot de uiteindelijke bosvisie (uitgevoerd door dr. D.P.R.A. Bouvy). De risico’s door de keuze voor meer eisende boomsoorten spelen een belangrijke rol.

De spreker van deze avond is Reinier Bouvy. Zijn vader, dr. D.P.R.A. Bouvy, was een gedreven man en heeft op geheel eigen wijze de bosbouw ter hand genomen. Na de aankoop van het bosperceel liet hij er eerst een bijzonder bouwwerk neerzetten en wel de “Wolfsdreuvik”, een folly met als doel: bedrijfsgebouw. Het is een ontwerp van Jan Rebel.

Aardig zijn de diverse anekdotes en de legende “ De wolvin in de kerstnacht”. Bijzonder zijn de vele details aan dit gebouw, bijvoorbeeld de gebrandschilderde glas-in-loodramen.

Hoe ziet de toekomst van dit landgoed eruit wat betreft opvolging, (klimaat)bestendigheid, biodiversiteit, visie, publiek en politiek?

Dr. D.P.R.A. Bouvy was kunsthistoricus en gepromoveerd in de middeleeuwse beeldhouwkunst. Wie was hij? 

Al met al genoeg stof tot nadenken.

Datum: dinsdag 28 januari
Tijd: 20.00 uur ( zaal open 19.30 uur )