Het beloofde afscheidsinterview met Herman Meddens. Vanaf het allereerste nummer was hij redacteur van de Nieuwsflits. Tussen de honderden, nee duizenden Nieuwsbrieven die in Nederland via mail worden verstuurd valt de onze beslist op. Door die naam: flitsend!
Herman grijnst: Flits ja, die naam is een keer ontstaan toen er een korte nieuwsbrief was. Eerst was de naam ook gewoon Nieuwsbrief. En toen kwam dat snelle tussendoortje. Dat was een nieuwsbrief op het laatste moment. Maar die naam bleef.
We zijn 10 jaar geleden begonnen met de nieuwsbrief. Het was een initiatief van Rients Slippens. We zaten samen in het bestuur en het leek me inderdaad een hele leuke klus om dat samen met Rients te doen. Wij wilden vooral de bijeenkomsten van Albertus Perk stimuleren: dat er geen 40 mensen kwamen, maar bijvoorbeeld 50 of 60. De formule was in die tijd ook heel eenvoudig: namelijk een verslag van wat er geweest is, een aankondiging en een oproep over wat komen gaat. Aangevuld met wat los-vast snipperwerk van wat op dat moment binnen de vereniging speelde. Het doel, namelijk dat er meer mensen naar de ledenavonden kwamen, dat is echt wel heel goed bereikt. Er is altijd een hele grote, ruime opkomst geweest en het bleek, toen de coronacrisis uitbrak, dat de nieuwsbrief in een enorme vraag voorzag, want de Avonden konden niet doorgaan en op dat moment hebben we de nieuwsbrief uitgebreid met allerlei artikelen over historische zaken. Dat werd door de leden zeer op prijs gesteld. De Nieuwsflits werd een enorm goed bindmiddel en heeft er ook ervoor gezorgd dat er een soort Albertus Perk-wijgevoel ontstond.
We hebben bijna 1000 leden en die komen nooit allemaal naar onze bijeenkomsten. Voor hen zijn ons tijdschrift en die Nieuwsflits van het grootste belang.
Van die pakweg bijna duizend leden komen er maximaal honderd, dus 900 missen het. In het begin was het natuurlijk interessant om zoveel mogelijk mailadressen te krijgen, dat mag nu niet meer, maar tien jaar geleden was dat mailadressen verzamelen gewoon een sport!
We begonnen met een oplage van zo’n 200. En hoeveel zijn het er nu?
Ik heb het opgezocht: het zijn er 642. Een driekwart van de ontvangers opent ook daadwerkelijk de Nieuwsflits. Dat is in mailland ongekend hoog.
Ja, dat is dus hartstikke goed. En zitten ook niet-leden bij. Daar hebben we niet actief op geworven, maar af en toe kom je een niet-lid tegen die zegt, dat is toch wel interessant, en dan wordt hij gewoon in de liefde meegenomen!
Jij bent geen geboren Hilversummer hè?
Ik kom uit het midden van Noord-Holland, uit De Rijp. Waar je allerlei 16e en 17e eeuwse huizen met renaissance geveltjes hebt. Dat heeft Hilversum natuurlijk niet. Hilversum begint eigenlijk pas na 1874.Dus dat leek me in het begin helemaal niet interessant. Maar dat was een vergissing. Want al die families die hier kwamen wonen, na de komst van de trein, die hebben allemaal hun eigen geschiedenis.
En voor een groot deel is het nog via mond op mond te achterhalen.
Dus dat is wel heel erg fijn van Hilversum, dat je nog de eerste ontstaansgeschiedenis na de spoorlijn goed kan bestuderen. En die kans moeten we niet voorbij laten gaan.
Ander voorbeeld: de geschiedenis van allochtonen. Laatst was er in de bibliotheek een tentoonstelling over het verleden van Turkse Hilversummers. Dat is een kans die je moet proberen te grijpen al zal het niet altijd makkelijk zijn.
Toen je met de Nieuwsflits begon was je ook bestuurslid van Albertus Perk.
Ja ik ben zeven jaar secretaris van de Historische Kring geweest, dat vond ik genoeg, je moet niet te lang op zo’n stoel blijven zitten. En na 10 jaar redacteur van de Nieuwsflits is het ook een mooi moment om op te stappen.
En nu: achter de geraniums of op je lauweren rusten?
Dan kies ik natuurlijk voor de lauweren!
Nee, gewoon ad hoc allerlei leuke historische onderwerpen bij de kop pakken. Ik ben bezig met De Rijper Zeepostil, dat heeft te maken met de Noord-Hollandse walvisvaart. Dat weet vast niet iedereen, maar De Rijp was een belangrijk centrum voor de walvisvaarders in de zeventiende, achttiende eeuw.
Geen Hilversumse onderwerpen in de nabije toekomst?
Voorlopig niet, maar in oktober leid ik nog wel een fietsexcursie van Op Pad langs de Hilversumse waterscheiding! Langs de toppen zoals Trompenberg, Boomberg en Hoogt van ’t Kruis en langs de diepten van de riolen in de bodem!
Hebben we (dus) nog ruim negen maanden om ons erop te verheugen! Noteer vast de datum: zondag 5 oktober!