Hek van de Grote Kerk moet blijven

Albertus Perk is verheugd dat in het plan voor de herinrichting van de Hilversumse Kerkbrink veel bomen zijn opgenomen. Zoals kenmerkend was voor de brinken in het Gooi. Alleen dreigt nu het ijzeren hek van de Grote Kerk te sneuvelen. Dat is jammer, want het behoort beslist tot het plaatselijke culturele erfgoed. Er bestaan voldoende historische redenen om dit hek te behouden.

Eeuwen geleden was er een afscheiding nodig tussen de graven bij de kerk en het openbare gedeelte van de belangrijkste brink van het dorp. Dat is ooit een stenen muur geweest, zoals zichtbaar op de gravure van W. Writs uit 1762. Later is die muur vervangen door een ijzeren hekwerk – het huidige stamt uit 1863 en is een laatste restant van die historische situatie.

Albertus Perk vraagt niet om het hek een monumentenstatus te geven, maar hoopt dat het geïntegreerd kan worden in de nieuwe plannen. Daarvoor zijn genoeg mogelijkheden. Onderstaande brief met het verzoek om het ijzeren hek te behouden is verstuurd aan het College van Burgemeester en Wethouders en aan de Gemeenteraad van Hilversum.

AP brief hek Kerkbrink 19 nov 2023