Groestboekje

cover van het boekje

Een zéér actief lid van Albertus Perk is Meindert Tepper. Hij heeft weer een nieuw boekje over de lokale geschiedenis gemaakt. Na zijn publicaties over de Hilversumse burgemeesters en over het erfgoed van de oude omroepen is nu deel drie in een serie verschenen. Over een van onze mooiste straten met een bijzondere naam: de Groest.

‘De Groest – Toen en nu in Hilversum’ is 64 pagina’s groot – of klein, zo u wilt.
Tepper beschrijft vooral de kenmerkende panden langs de straat. Van het huidige Vida en bioscoop Rex tot de eerste vestiging van de Nederlandse Seintoestellen Fabriek en het Sint Anna Gesticht.

Johannes Geradts

Weinig Hilversummers zullen weten waar de straatnaam vandaan komt én dat er nergens ter wereld een tweede van bestaat! Meider Tepper beschrijft het: De straatnaam Groest komt alleen in Hilversum voor. Groes of groeze is een oud woord voor ‘drassige weiland’. Het is verwant met de woorden gras, groen en groeien. Ten tijde van Jan van Beieren (1373- 1425) lag in de omgeving van de tegenwoordige Groest een moerassige vlakte, die later Groeze werd genoemd.”

Er komen niet alleen bakstenen ter sprake, ook mensen die in de geschiedenis van de Groest belangrijk zijn geweest krijgen de ruimte: smid Barend van de Weijer, de kleindochters van souvenirwinkelier Cornelis Smit, naamgever Nannes van een splinternieuwe Horecazaak en de grondlegger van de Gooi en Eemlander Johannes Geradts.

Het boekje van Tepper is te koop in Libris Boekhandel Voorhoeve, voor € 7,95. Wie het online wil bekijken kan dat gratis doen via https://online.fliphtml5.com/lexxp/dzgo/#p=1