De Mooiste Straat van Hilversum

Zoals het hoort bij een Hitparade beginnen we onderop. Op de tiende plaats eindigden ex aequo de Wandelmeent in de Hilversumse Meent, de Sterrelaan en de Eikbosserweg.

10. Wandelmeent – 8 stemmen

Aanwezigen op de Avond van Albertus Perk en bezoekers van de bibliotheek hebben deze week gestemd voor  ‘de Mooiste Straat van Hilversum’. De verkiezing is georganiseerd door Pieter Hoogenraad namens de Hilversumse Historische Kring Albertus Perk.

Eerder zijn al verkiezingen gehouden voor het mooiste huis, het mooiste plekje en het
mooiste gebouw. Dit jaar zijn de straten, wegen, lanen en paden aan de beurt. Pleinen zijn uitgesloten van deelname, die komen mogelijk in een volgend jaar aan de beurt.

10. Sterrelaan – 8 stemmen

Er zijn in totaal 288 stemmen uitgebracht op de zeventig genomineerde straten, verspreid door de hele stad. Van Acaciapark tot Zonnelaan!

Pieter Hoogenraad noemt het opvallend dat slechts een paar straten geen enkele stem kregen. Maar ook de bewoners die in zo’n nul-stemmen-straat wonen mogen al gelukkig zijn, want er zijn ruim 1000 straten die niet eens op de nominatie stonden!

10. Eikbosserweg – 8 stemmen

We willen één straat  apart vermelden. Bij de Doodweg gaf de organisator als enige een stemadvies: “Je moet er toch niet aan denken dat landelijk bekend zou worden dat een straat met de naam Doodweg het allermooist van de Mediastad zou zijn. Dus ik zou daar niet op stemmen!”

Op plaats negen vinden we de Egelantierstraat, waarover Hoogenraad nog als extraatje meldde dat de plant waar de straat naar vernoemd is een rozensoort is. Egelantier is een verbastering vanuit het Franse “Aiguille-entier’ wat ‘geheel bedekt met stekels’ betekent. Toch scoorde deze straat uit de Bloemenbuurt goed.

9. Egelantierstraat – 9 stemmen

Dan komen we op de zevende plaats weer twee straten tegen met een gelijk aantal punten. Of eigenlijk zijn het twee lanen. Dat klinkt toch iets deftiger.

Allebei  met grotere oude woningen, het zijn echt statige lanen. De Mauritslaan die genoemd is naar Prins Maurits, de zoon van Willem van Oranje. Deze laan loopt van de Gasthuisstraat naar de Badhuislaan en dateert van 1898.

7. Mauritslaan – 12 stemmen

Ook op plaats zeven: de Peerlkamplaan in de Boombergbuurt.  Hoeveel mensen zouden weten dat de naamgever een klassiek filosoof was? Hij woonde ook in deze wijk, in de Torenlaan. Waarschijnlijk heeft hij ‘zijn laan’ te danken als vertaler van de ‘Gooische geschiedbeschrijving’.

7. Peerlkamplaan – 12 stemmen

De zesde plaats is genomineerd door redacteur Herman Meddens van de Nieuwsflits van Albertus Perk. Als neerlandicus is hij gecharmeerd van de naam met die drie D’s: Diependaalse Drift. Maar ook de fraaie huizen met veel groen en een mooie ‘luie bocht’.

6. Diependaalse Drift – 13 stemmen

We komen bij de vierde plaats, want ook hier staan twee lanen met evenveel stemmen.
Even een uitstapje: in deze Top 10, of eigenlijk Top 12, staan zes lanen, twee wegen, twee straten, een drift en ook een meent. Kan je daaruit opmaken dat lanen het mooist gevonden worden? Geen idee, want daar is geen onderzoek naar gedaan.

De eerste laan die net geen medaille behaalde is de Hyacintenlaan, tussen Taludweg en Bosdrift.

4. Hyacintenlaan – 14 stemmen

Ook op vier: de Torenlaan. Een van de eerste straten buiten ‘het oude dorp’, zo genoemd omdat er vanaf deze laan mooi zicht was (en is!) op toren van de Grote Kerk. Tot 1883 heette hij geen Torenlaan, maar Diepeweg.

4. Torenlaan – 14 stemmen

Tadadadaaaaa!
Op de tweede plaats staat weer twee straten. Eentje is de enige straat in deze lijst van ‘Over Het Spoor’. Van de zeventig genomineerde straten liggen er ook slechts elf in Noord of Oost.
Terecht een zilveren medaille voor de Duivenstraat, prachtig onderdeel van het Elfde Woningbouwcomplex van architect Dudok.

2. Duivenstraat – 17 stemmen

Ook zilver is er voor de Taludweg, met aan de zuidzijde bijzondere en heel afwisselende huizen. En aan de andere kant van de weg, in de diepte, de Oude Haven.

2. Taludweg – 17 stemmen

En dan zijn we eindelijk aangekomen bij de Mooiste Straat van Hilversum! De Laan van Vogelenzang steekt met kop en schouders boven alle andere uit. Vernoemd naar een bijzondere buitenplaats die aan de ‘s-Gravelandseweg lag. Villa Vogelenzang was eigendom van bankier Blijdenstein en werd bijna negentig jaar geleden afgebroken. Van het grote landgoed is alleen een stuk van het park overgebleven: Pinetum Blijdenstein. En: een vijver die nu nog steeds langs onze mooiste straat ligt.

Een paar jaar geleden werd bij de verkiezing van het Mooiste Plekje van Hilversum deze zelfde locatie de winnaar. En nu dan de laan….. het is duidelijk dat Hilversummers van de Laan van Vogelenzang houden.

1. Laan van Vogelenzang – 28 stemmen

Foto’s: Pieter Hoogenraad en Sander Koopman