Burgemeester onthult herdenkingspaneel bij ‘Saluti Juventutis’

Tijdens een kleine, maar indrukwekkende  bijeenkomst is donderdag 12 oktober een informatiepaneel geplaatst aan de Eikbosserweg. Bij huisnummer 183 stond vroeger het gezinsvervangend tehuis: Saluti Juventutis (Tot heil van de jeugd).

In de Tweede Wereldoorlog is directrice Katy Mulder er, samen met enkele lokale verzetsmensen zoals Mop Goubitz en leden van de Groep Joop Westerweel, in geslaagd om Joodse kinderen vanuit het tehuis te laten onderduiken. Die geschiedenis verdient het om niet vergeten te worden. Initiator van bijeenkomst en plaquette is bestuurslid Albert Bek van de Hilversumse Historische Kring. Toen hij zich in de geschiedenis van de Eikbosserweg verdiepte kwam het ‘Saluti Juventutis’ verhaal boven water en al snel waren er meerdere partijen die mee wilden helpen: de huidige bewoners van ‘nummer 183’ (het appartementencomplex Eickenbosch), Youké (de ‘opvolger’ van Saluti Juventutis), ‘Albertus Perk’ en de ANWB.

Vijf dagen na de vreselijke Hamas-aanval op Israël kwamen enkele tientallen mensen in de regen bijeen op de Eikbosserweg. Burgemeester Gerhard van den Top mocht de plaquette onthullen, maar in zijn toespraak was ook veel aandacht voor de actualiteit: het grootste aantal Joodse slachtoffers sinds de Holocaust. Onder de aanwezigen waren behalve nabestaanden van Katy Mulder en familieleden van de verzetshelden ook vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap in Hilversum. Na de woorden van de burgemeester was er een indrukwekkend moment van stilte, om de slachtoffers van toen te herdenken, maar ook die van nu.

Sonja Westerhuis, achternicht van directrice Mulder sprak liefdevol over haar progressieve ‘rode tante Katy’ die voor haar werk in de oorlog de Israëlische Yad Vashem onderscheiding ontving.

Schoondochter Brigitte van verzetsheld Mop Goubitz legde aan het eind van de bijeenkomst bloemen neer bij het infopaneel. Waarmee de plaquette bijna een herdenkingsmonument werd.

Elders op onze website is uitgebreide informatie te vinden over de oorlogsjaren van Saluti Juventutis – klik hier