Bob Houthuyzen – aspirant bestuurslid Albertus Perk

Geboren(1959) en getogen in Hilversum. En de laatste 40 jaar wonend in Klein Rome,  ofwel die mooie wijk achter de Sint Vitus. Na een leven lang leren en steeds andere functies te hebben mogen doen ben ik onlangs met deeltijd pensioen gegaan, na 45 jaar dienstverband bij ‘de Chemische’ in Naarden. Daar was ik de laatste jaren ‘Learning Leader’. Een term die vooral in de industrie gehoord wordt bij continue verbeterprocessen, waarbij ik verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van zo’n 350 collega’s. Mijn belangrijkste les is dat je nooit te oud bent om te leren. En dat nieuwe dingen doen leuk is.

Een van de reden voor mijn deeltijdpensioen was inderdaad dat nieuwe dingen doen. En mijn besluit was nog niet genomen, of ik zag de oproep van de Hilversumse Historische Kring ‘bestuurder gezocht’. Dat kwam goed uit. Als Hilversummer was ik altijd al geboeid door de historie en al datgene wat ooit was of dreigt te verdwijnen. Dat is ook reden waarom ik al jaren lid ben van Albertus Perk, en met grote belangstelling het tijdschrift lees of lezingen bezoek (die zijn overigens ook toegankelijk voor niet leden!).

Regelmatig dacht ik: ”Wat kent Hilversum een rijkdom. En wat jammer dat al die kennis zo verspreid is. Boeken, bijzondere tijdschriften, websites van de eigen en andere verenigingen. En wat jammer dat er nog zo weinig gebruik gemaakt wordt van de nieuwe mogelijkheden die bij Internet en Smartphones mogelijk zijn. Mogelijkheden die informatie zo gemakkelijk bereikbaar maken.”

Na een kennismakingsgesprek was ik dan ook blij met de vraag of ik nog steeds graag deel uit wilde maken van het bestuur. Dat bestuur zelf was daar al wel overuit. Nou graag!

Binnen de vereniging ga ik mij graag bezighouden met ‘digitalisering en vernieuwing’. En daar bedoel ik het volgende mee: ‘Albertus Perk’ heeft zich bewezen en bewijst zich nog steeds in meest brede zin op het vastleggen van kennis of beïnvloeden van de overheden op te nemen besluiten. Denk aan alle lustrum uitgaven en de reacties op de actuele trajecten Zonnestraal, Kerkbrink of Omgeving Larenseweg.  Dat moeten we als vereniging vooral blijven vasthouden. Feit is ook dat we nog weinig doen met de nieuwe media, anders dan de website en facebook.

Sinds Corona kennen we de QR code bij controles. Maar diezelfde QR code is ook te gebruiken voor zoveel mooie andere zaken. Denk aan een gesproken verhaal dat je zou kunnen beluisteren bij een bijzonder huis, plek of monument. Of gewoon een podcast-wandeling langs bijzondere plaatsen in Hilversum. Allemaal via je telefoon.

Dan hebben we het nog niet eens over de “Wikipedia van Hilversum”. Technisch kan het al. Het moet alleen nog wel worden gebouwd onder de juiste technische voorwaarden.

En daarmee gewoon via je mobieltje ook de niet-Hilversummer, of jongere generaties die wat minder met boeken hebben, laten genieten van al het moois dat Hilversum rijk is.

Een taak waar ik mij graag voor wil inzetten.