Albertus Perk pleit voor Café Dudok

De gemeentelijke plannen om het Oosterspoorplein te verfraaien hebben ook nadelen. Een mooi hoekje aan het begin van de Larenseweg zou gesloopt moeten worden voor het plan ‘Bruisend Hart’. Het bekendste van de bedreigde panden is Café Dudok. Het bestuur van de Hilversumse Historische Kring heeft nu in een brief aan gemeenteraad en college van burgemeester & wethouders gevraagd om de panden Larenseweg 1a, 1b, 1b1 en 1c aan te wijzen als Gemeentelijk Monument.

Daarmee zou sloop niet onmogelijk worden, maar wel een stuk ingewikkelder. Om een Gemeentelijk Monument te verbouwen of te slopen is een omgevingsvergunning van de gemeente vereist.

Waarom deze actie voor dit rijtje panden?

  • Ondanks de naam van het café is Dudok niet de architect, maar er is wel een connectie. Het pand is ontworpen door Henk de Groot, een Hilversummer die als tekenaar bij Dudok begon.
  • Café Dudok en naastgelegen winkelwoonhuizen springen niet alleen in het werk van De Groot in het oog, maar zijn ook opvallend vanwege de locatie op de hoek van de Larenseweg en het Oosterspoorplein. Tegenover de plek van de vroegere ‘grote spoorbomen’.
  • Café Dudok is bouwkundig verbonden met het stationsgebouw van de voormalige Gooische Stoomtram (nu busremise Connexxion). Samen met mediagebouw/theater/hotel-restaurant Santbergen vormen deze gebouwen een samenhang die de historie van Hilversum verbeeldt: vervoer, ontspanning, media.

Illustratie is een ansichtkaart gemaakt door Rutger Coucke.

Hieronder de brief die het bestuur van Albertus Perk heeft gestuurd aan Burgemeester en Wethouders en de Gemeenteraad.

Brief Cafe Dudok juli 2022