25 nieuwe oorlogsfoto’s uit Hilversum

Vanaf 29 april is er in Museum Hilversum tien dagen lang een bijzondere expositie te bezichtigen. De titel is ‘Vrijheid is niet vanzelfsprekend’ en het bijzondere is dat er naast bekende beelden ook nooit eerder vertoonde foto’s uit de Tweede Wereldoorlog te zien zijn. Het zijn 25 foto’s uit de collectie van Robin Gouwswaard. 

“Nog steeds duiken er nieuwe foto’s op”, aldus museumdirecteur Stef van Breugel. “Ook 77 jaar na de bevrijding willen we niet vergeten wat vrijheid betekent en stilstaan bij de offers die werden gebracht.”

“De meeste nieuwe foto’s komen van particulieren”, vertelt verzamelaar Gouwswaard. “De foto van de dollende soldaten van de Herman Göring Divisie is bijvoorbeeld een privé kiekje van één van de dienstplichtige jongens die in Hilversum werd opgeleid tot soldaat. Zo’n foto zullen we nooit in een propagandistische context tegenkomen. Dat maakt deze foto juist zo bijzonder.”

De tentoonstelling laat ook met deze nieuwe beelden verschillende verhalen uit de Hilversumse oorlogsgeschiedenis zien. Van ondergedoken Hilversumse mannen in de polder, de toren van het raadhuis in schutkleuren en de AVRO-studio uitgerust met afweergeschut. Duitse soldaten die oefenen op de heide en in de wijk Trompenberg, waar woningen en andere gebouwen werden gevorderd. Een groepsfoto van de luchtbeschermingsdienst met mannen die eerste hulp bieden na een bombardement en helpen bij het blussen. De expositie sluit met foto’s van de voedseldroppingen en de bevrijding.

De geallieerde soldaten deelden vanuit vrachtwagens ook grote blikken gevuld met biscuits uit. Deze blikken werden hergebruikt om bijvoorbeeld trommels van te maken voor kinderen.

Museum Hilversum
Kerkbrink 6, 1211 BX Hilversum
035 – 5339601
www.museumhilversum.nl