25 april: Hilversumse onderwereld

Aanleg riolering Schuttersweg

Herman Meddens vertelt tijdens de april-Avond van Albertus Perk over de onderwereld van Hilversum
In de grond onder onze wegen lopen veel kabels, leidingen, snoeren en riolen. Het is een drukte van belang in deze onderwereld

Op 25 april zal het gaan over de geschiedenis van de riolering en in het tweede deel van de avond over de waterleiding, het gas en de elektriciteit.

Hilversum heeft 500 kilometer riool. Het oudste stuk dateert uit 1888. Het planmatig aanpakken van de riolering vond plaats onder burgemeester Gülcher in 1907.

Het was een prachtig project. Tegelijkertijd werd er waterleiding aangelegd. En als er toch gesproken wordt over die wereld onder onze Hilversumse voeten dan probeert Herman ook nog iets te vertellen over de avonturen rond de gasfabriek en het gesputter over elektriciteit.

Het gemeentebestuur zag in alles enerzijds nieuwlichterij en anderzijds mogelijkheden voor winst. Visie, angst en schraperigheid in Hilversum op het breukvlak van de negentiende en twintigste eeuw.

De Avonden van Albertus Perk worden gehouden in een zaal van de Grote Kerk aan de Kerkbrink, met ingang aan de achterzijde naast het oudste bouwwerk van Hilversum: de Oude Toren! 

Aanvang 20.00 uur. 
De zaal is open vanaf 19.30 uur.