23 Mei: Johannes Geradts en de Sprekende letterbeelden

Boekhandelaar en uitgever Johannes Geradts komt in 1856 naar Hilversum. Het ambitieuze drukkersmaatje  ziet in Zierikzee weinig mogelijkheden om verder te komen en besluit in Hilversum zijn talenten verder te ontwikkelen en zijn vleugels uit te slaan. Hij wil ‘iemand’ worden en in Hilversum heeft hij zijn kansen gegrepen en werd hij daadwerkelijk ‘iemand’.

Al drie jaar na zijn komst naar Hilversum neemt hij de drukkerij van P.M. van Cleef over en start hij de uitgave van ‘Het Gooische Nieuwsblad’, de voorloper van ‘De Gooi en Eemlander’.

Met zijn boekwinkel vormt hij in de jaren na 1877 het middelpunt van het intellectuele leven binnen het dorp.

Rond 1885 ontwikkelt de bekende en gedreven schoolmeester Van Wulfen in Laren een eigen methode om kinderen te leren lezen en schrijven. Hij is ontevreden over de beschikbare lesmethoden en werkt aan een reeks ‘Sprekende Letterbeelden’.  De ‘Sprekende Letterbeelden’ vormen de grondslag voor het eerste leesonderwijs en aan de hand van wandplaten doen kinderen speelse wijze kennis op over het herkennen, uitspraak en schijfwijze van letters.

Van Wulfen vindt in de ambitieuze Geradts een partner om deze lesmethode uit te geven en landelijk te verspreiden.

Ed van Mensch heeft in de afgelopen jaren alle 18 platen weten terug te vinden en gaat deze laten zien. Het is niet de opzet om de hele lesmethode te behandelen maar de fraaie schoolplaten geven wel een goede indruk hoe de kinderen, voor de komst van het bekende leesplankje  aap, noot  mies,  hebben leren lezen en schrijven.

De Avonden van Albertus Perk worden gehouden in een zaal van de Grote Kerk aan de Kerkbrink, met ingang aan de achterzijde, naast het oudste bouwwerk van Hilversum: de Oude Toren! 

Aanvang 20.00 uur. 
De zaal is open vanaf 19.30 uur.