Zomerexcursies 2017

 Op pad met Albertus Perk

Onder het motto Op pad met Albertus Perk organiseert de Hilversumse Historische Kring Albertus Perk ook in de zomer van 2017 een aantal fietstochten langs interessante historische plekken in Hilversum. De excursies vinden plaats op de eerste of tweede zondag van de maand, in september op Open Monumentendag. Ze worden doorgaans begeleid door deskundigen vanuit de vereniging. Het programma ziet er als volgt uit:

Zondag 14 mei 2017 – Sporen van de Duitse bezetting met onder meer een bezoek aan de collectie van Ron Manten met vondsten uit de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens de Bezetting was het hoofdkwartier van de Duitse Wehrmacht in Hilversum gevestigd. Generaal Christiaanse, de Wehrmachtsbefehlshaber, zijn opvolgers en de talrijke Duitse officieren en manschappen die in Hilversum waren ingekwartierd hebben hier hun sporen achtergelaten. Deze fietstocht leidt langs een aantal van die sporen waaronder de bunkers in de Trompenberg (waar we niet ingaan). Daarna brengen we een bezoek aan de collectie van Ron Manten met Hilversumse vondsten uit de Tweede Wereldoorlog (www.gooischwo2museum.nl). De excursie staat onder leiding van Pieter Hoogenraad en Rob Loois.

Verzamelen om 14.00 uur met fiets op de Kerkbrink.

Zondag 11 juni 2017 – Kunst in de openbare ruimte.

In de Hilversumse openbare ruimte staan meer dan honderd beelden. Rob Loois leidt u langs een aantal van deze kunstwerken en vertellen over de voorstelling, kunstenaar, achtergronden en anekdotes. Terloops komen ook andere kunstuitingen aan de orde, waaronder mozaïeken en verrassende muurschilderingen. De tocht voert dit jaar langs kunstwerken in het zuidelijk deel van Hilversum.

Verzamelen om 14.00 uur met fiets op de Kerkbrink.

Zondag 2 juli 2017 – Hoogtepunten uit de archeologie van het Gooi.

Ter gelegenheid van het verschijnen van zijn boek (e-book) Archeologie tussen Vecht en Eem in maart leidt de auteur Sander Koopman ons langs hoogtepunten van de archeologie van het Gooi. Niet alleen ‘oude bekenden’ zoals de grafheuvels op de heide komen daarbij aanbod. Maar ook recente vondsten zoals die uit de Tweede Wereldoorlog.

Verzamelen om 14.00 uur met fiets bij het Instituut voor Beeld en Geluid.

Zondag 6 augustus 2017 – Het rijke Hilversumse roomse leven.

Eeuwenlang vormden de rooms-katholieken de grootste groepering binnen de Hilversumse bevolking. In het kader van de katholieke emancipatie, na de invoering van de bisschoppelijke hiërarchie in 1853, bouwden zij prachtige kerken, stichtten scholen en een ziekenhuis en legden een begraafplaats aan. De wijk rond de Sint-Vituskerk kreeg de naam Klein Rome.

Pieter Hoogenraad, Herman Meddens en Willem Nieuwendijk leiden u langs plekken die herinneren aan het rijke Hilversumse roomse leven.

Verzamelen om 14.00 uur met fiets op de Kerkbrink.

Zondag 10 september 2017 – Hilversum-Zuid, een prachtig stadsdeel.

De akkers (engen) en heidevelden aan de zuidkant van Hilversum maakten in de twintigste eeuw plaats voor nieuwe woonwijken. Daar ontstonden het Bloemen-, Schrijvers-, Schilders-, Staatslieden- en Zeeheldenkwartier, wijken waar het goed wonen is. Kees van Aggelen leidt ons door het zuidelijke stadsdeel met zijn gevarieerde architectuur. Speciale aandacht krijgen voorzieningen zoals de scholen, kerken en het verzorgingshuis De Egelantier. De tocht eindigt bij een van de mooiste schoolgebouwen van Nederland: de Fabritiusschool.

Verzamelen om 14.00 uur met fiets op de Kerkbrink.

De excursies duren doorgaans ongeveer twee uur. De deelname is voor leden van Albertus Perk gratis, voor niet-leden bedraagt deze € 2,50 p.p. Aanmelden van tevoren is niet nodig.

 

Bekijk hier de verslagen van de excursies van 2014.

Share