Voetstappenpad: van wie was die voet?


Eén van de eerste paaltjeswandelroutes van Nederland voert je meer dan 25 kilometer door de natuur om Hilversum. Tijdens de tocht loop je door vrijwel alle landschappen van ons land (behalve het Noordzeestrand). Het idee ontstaat in 1938 als de stichting Het Gooische Hotelplan meer toeristen wil lokken. De gemeente Hilversum gaat samenwerken met het Goois Natuur Reservaat om de wandeling uit te zetten. Rentmeester W. Burdet stelt voor om te kiezen voor een “ongebaand, bewegwijzerd pad waarop de wandelaar het gevoel zaI hebben door bosch en heide te zwerven”.

Elk jaar op de tweede of derde zondag in mei is er een georganiseerde Wandelrally over het Voetstappenpad. Je kan de hele route volgen (29 km) of gedeeltes (16, 14 of 10 km). Kijk voor alle informatie op de website Klaverblad Voetstappenpad Wandelrally

Het meest bijzondere van de route bestaat uit de betonnen paaltjes met de witte voetafdruk en op de zijkant in rode letters ‘Voetpad’. Die zijn in 1939 met regeringssubsidie door zo’n 12 jonge werklozen gemaakt. De totale kosten van de aanleg bedroegen
16.000 gulden. Er wordt wel gezegd dat de voet die gebruikt is voor die paaltjes de voet was van het hoofd van de Hilversumse Plantsoenendienst. Ook rentmeester Burdet is wel genoemd als de man achter de voet. Wie gaat eens uitzoeken wie zijn (of haar) blote voet in het beton zette? Want je hebt het wel over een historische voetafdruk.

Toen de route klaar was (in november 1940) kon er geen officiële opening komen door de Tweede Wereldoorlog. Het was gepland op tweede pinksterdag 1941 met meer dan 1000 deelnemers, maar dat feest ging niet door. “De eis dat wandelaars ‘geenerlei insignes, uniformen of andere onderscheidings-teekenen van politieke of godsdienstige richting’ zullen meedragen, wordt heftig bevochten door groepen Jeugdstormers en Hitlerjugend. Het organisatiecomité is bang voor vechtpartijen en relletjes en besluit de tocht niet door te laten gaan.”

In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw is de route verwaarloosd. Er verdwenen betonnen paaltjes en door de aanleg van nieuwe wegen en een hele woonwijk (de Kerkelanden) was de tocht om Hilversum niet meer goed te wandelen. Ter gelegenheid van het 65-jarig jubileum van het Goois Natuur Reservaat is de route in ere hersteld.In 1997 is het befaamde Voetstappenpad heropend met een estafettetocht door hardlopers van de Gooise Atletiek Club. Sindsdien kan iedereen deze historische route rondom Hilversum wandelen. De routebeschrijving is verkrijgbaar via de website van GNR Vanaf 2011 is er de jaarlijkse Wandelrally waarvan de opbrengsten geheel ten goede komen aan de Gooise natuur.