Verslagen

Excursie Rijke Roomse Leven 6 augustus 2017

Zo’n zestig enthousiaste deelnemers fietsten zondag 6 augustus 2017 langs plekken die herinneren aan het rijke Roomse leven in Hilversum.
Pieter Hoogenraad en Herman Meddens leidden de belangstellenden langs plekken zoals de Onze-Lieve-Vrouwekerk, de vroegere locatie van het RKZ en de Sint-Barbarabegraafplaats.
Hun verhalen riepen bij velen herinneringen op aan hun katholieke jeugd in de tijd dat de kerken nog vol zaten.

Excursie Archeologie 2 juli 2017

Sander Koopman leidde op zondag 2 juli een groep van vijftien belangstellenden langs hoogtepunten uit de archeologie van het Gooi. De aanleiding daarvoor was het verschijnen van zijn boek (e-book) Archeologie tussen Vecht en Eem. Sander nam de deelnemers zowel mee langs ‘oude bekende’ grafheuvels als recente vindplaatsen zoals die op de Franse-Kampheide.
De groepsfoto is gemaakt bij het boekweitveldje op de Aertjesberg.

Excursie Openbare Kunst 11 juni 2017

Op zondag 11 juni 2017 trok een groep belangstellenden op de fiets langs openbare kunst in Hilversum. Op een mooie warme dag was het een interessante rondgang. Zeer de moeite waard.

Excursie Sporen van de Bezetting 14 mei 2016

Op 14 mei trok een groep belangstellenden per fiets langs plaatsen in Hilversum met duidelijke sporen van de bezetting in de tweede wereld oorlog. Hier een kleine impressie.

Catharina van Renneslaan

Jacobus Pennweg

Vaartweg

Op de Kerkbrink

Excursie Open Monumentendag 11 september 2016

Kees van Aggelen verzorgde op deze dag de excursie tijdens Open Monumentendag met als onderwerp Van bewaarschool tot gymnasium. Met mooi september weer was het weer een boeiende tocht langs diverse locaties in Hilversum.

IF

‘Lorentzschool’ aan de Lorentzweg

IF

Jenaplan school ‘De Wilgetoren’ aan het Van ’t Hoffplein

IF

‘De Hilversumse Schoolvereniging’ aan de Frans Halslaan

Basisschool ‘De Wilge’ aan de Cornelis Drebbelstraat

Excursie architectuur 7 augustus 2016

Op zondag 7 augustus werd een grote groep belangstellenden langs diverse moderne architectuur geleid. Soms, mooi, soms minder mooi. In elk geval stof tot nadenken hoe Hilversum vorm heeft gekregen.

IF

IF

IF

IF

Excursie Grafheuvels en Zandverstuivingen 2 augustus 2015

Foto’s van de excursie ‘Naar de grafheuvels en zandverstuivingen’ van 2 augustus 2015. Een boeiende tocht met prachtig weer.

ows Photo E

ows Photo E

IFOpPad 2015-8-2 (5)

IF

Excursie Van Hengel tot Tergooi 5 juli 2015

Foto’s van Op Pad met Albertus Perk van 5 juli 2015.

IF

IF

IF

Excursie Tankgracht 4 mei 2015

De excursie naar de overblijfselen van de tankgracht die geheel Hilversum omspande, was een groot succes met zo’n 60 deelnemers.

IF

IF

IF

Excursie Klein Rome 6 juli 2014

Deze fietstocht leidde de deelnemers door deze Hilversumse buurt waarvan de volksnaam al dateert uit de 19e eeuw. Bekende en minder bekende plekken werden toegelicht met historische informatie en anekdotes. Ook werd stilgestaan bij verdwenen gebouwen en instanties. De excursie stond onder leiding van Harry van der Voort, geboren en getogen in Klein Rome.

IFIFIF

Excursie Kamrad 3 augustus 2014

Het Kamrad dankt zijn naam vermoedelijk aan het uitbreidingsplan voor Hilversum uit 1935. Op de bij dit plan horende tekeningen is bebouwing getekend, die in het platte vlak grote gelijkenis vertoont met een kamrad. Nadere beschouwing van het plan maakt duidelijk dat het de bedoeling is om een mooie overgang te maken tussen stad en natuur. In het uiteindelijk in de jaren zestig uitgevoerde ontwerp is de associatie met een kamrad veel minder voor de hand liggend. De wijze waarop groen en bebouwing op elkaar ingrijpen is echter veel verder uitgewerkt.

Gedurende een wandeling van ca. anderhalf uur lieten Piet Bakker en Henk Dirkx zien hoe Dudok in dit bijzondere stukje Hilversum natuur en stad op prachtige wijze met elkaar heeft verweven.

IFIF

Excursie langs Hilversumse huizennamen 14 september 2014

Deze fietstocht vond  plaats op Open Monumentendag met als thema Op Reis. Huizennamen dienen om huizen te onderscheiden. Veel Hilversumse huizen hebben interessante, leuke of merkwaardige namen. Die hebben soms een economische functie, bijvoorbeeld bij hotels of pensions met een fraaie naam. Soms ook zijn ze een uitdrukking van geluk of waardering voor de omgeving. Kees van Aggelen nam ons mee op reis langs huizen met een naam die ons in gedachten naar schone oorden brengt zoals de huizen met een Maleisische naam, die oud-Indiëgangers lieten bouwen.

IFIF

 

Share