Verslagen

Excursie architectuur 7 augustus 2016

Op zondag 7 augustus werd een grote groep belangstellenden langs diverse moderne architectuur geleid. Soms, mooi, soms minder mooi. In elk geval stof tot nadenken hoe Hilversum vorm heeft gekregen.

IF

IF

IF

IF

Excursie Klein Rome 6 juli 2014

Deze fietstocht leidde de deelnemers door deze Hilversumse buurt waarvan de volksnaam al dateert uit de 19e eeuw. Bekende en minder bekende plekken werden toegelicht met historische informatie en anekdotes. Ook werd stilgestaan bij verdwenen gebouwen en instanties. De excursie stond onder leiding van Harry van der Voort, geboren en getogen in Klein Rome.

IFIFIF

Excursie Kamrad 3 augustus 2014

Het Kamrad dankt zijn naam vermoedelijk aan het uitbreidingsplan voor Hilversum uit 1935. Op de bij dit plan horende tekeningen is bebouwing getekend, die in het platte vlak grote gelijkenis vertoont met een kamrad. Nadere beschouwing van het plan maakt duidelijk dat het de bedoeling is om een mooie overgang te maken tussen stad en natuur. In het uiteindelijk in de jaren zestig uitgevoerde ontwerp is de associatie met een kamrad veel minder voor de hand liggend. De wijze waarop groen en bebouwing op elkaar ingrijpen is echter veel verder uitgewerkt.

Gedurende een wandeling van ca. anderhalf uur lieten Piet Bakker en Henk Dirkx zien hoe Dudok in dit bijzondere stukje Hilversum natuur en stad op prachtige wijze met elkaar heeft verweven.

IFIF

Excursie langs Hilversumse huizennamen 14 september 2014

Deze fietstocht vond  plaats op Open Monumentendag met als thema Op Reis. Huizennamen dienen om huizen te onderscheiden. Veel Hilversumse huizen hebben interessante, leuke of merkwaardige namen. Die hebben soms een economische functie, bijvoorbeeld bij hotels of pensions met een fraaie naam. Soms ook zijn ze een uitdrukking van geluk of waardering voor de omgeving. Kees van Aggelen nam ons mee op reis langs huizen met een naam die ons in gedachten naar schone oorden brengt zoals de huizen met een Maleisische naam, die oud-Indiëgangers lieten bouwen.

IFIF

 

Share