Verslag Avond van AP: Straatnamen (24 oktober)

Wat een bijzondere presentatie. En dito prestatie.

Bob Houthuyzen is al bijna een jaar bezig met het Straatnamenboek 2.0 – project. Dat is een van de bijdrages die Albertus Perk levert aan de zeshonderdste verjaardag van Hilversum in 2024. Officieel is er een werkgroep mee bezig, maar ik kan u verklappen dat Bob vrijwel al het werk verricht. Bijna elke avond kruipt hij achter zijn laptop om eraan te werken.

Een voorproefje voor de komende website werd deze avond gepresenteerd aan zo’n 75 belangstellenden. Het werd geen opsomming van dorre feiten maar een vrolijk relaas vol anekdotes en onbekende foto’s.

Even wat zaken op een rijtje: na het oude Straatnamenboek van 1988 zijn er bijna driehonderd nieuwe namen bijgekomen, of straten die vergeten waren. Het oude boek telt 278 pagina’s, Bob schat dat er in de toekomst zo’n 5000 online komen! En niet uitsluitend tekst met een enkel fotootje, maar uitgebreide informatie, ook over monumenten, buurten, wijken, bijzondere bewoners van een laan, beschermde bomen en Stolpersteinen. Alles met de mogelijkheid om door te klikken naar nóg meer achtergronden, foto’s of filmpjes! Ook is het nu mogelijk om fouten razendsnel te herstellen of nieuwe gegevens toe te voegen.

De zaal werd overdonderd door mooie verhalen: wist u dat Nike een aantal voorgestelde namen in het Arenapark van tafel veegde? Estafettelaan klonk niet goed voor de internationale bezoekers (sorry: visitors) van de sportspullenfabrikant. Dus werd het Olympia.

Ooit zou er een klein straatje in de Oude Havenbuurt worden vernoemd naar Juffrouw Taddel (niet uitspreken als Taddèl, maar oer-Hollands ‘Taddul’). Deze ‘oprichtster’ van het Diakonessenhuis kreeg ‘em niet, maar ze krijgt nu een herkansing. Of liever gezegd: wij krijgen een herkansing, want in de nieuwbouwwijk Buurtschap Crailo (Hilversum/Laren/Bussum) zullen de straten worden genoemd naar bijzondere Gooise vrouwen. En Catharina Taddel is een van de genomineerden!

Er staan 29 namen op de ‘longlist’ en tot 1 november kunt u via internet drie stemmen uitbrengen. Uiteindelijk worden dan de tien populairste namen tot straat, weg of laan gebombardeerd. Wat Bob betreft moet Juffrouw Taddel daar zeker bij horen! Doe mee via: https://www.crailo.nl/stem+nu+mee

In januari wordt dit grote Straatnamenproject met 60 eerstelingen gestart en vervolgens komen er wekelijks aanvullingen. Naar schatting is Bob er tot zeker 2025 zoet mee!

Als gebruikelijk werd de avond geopend en gesloten door Kees van Aggelen die Bob als dank een origineel exemplaar overhandigde van het boek dat bij de 500-jarig bestaan van Hilversum verscheen.