Verslag Avond van AP: Smederij Daams

Verslag van de presentatie van Jasper Daams gehouden op 26 september 2023.

De lezing werd verzorgd door (hobby)smid Jasper Daams, die op het landgoed Sypestein werkzaam is in de smederij. Hij werkte jarenlang op de Technische School, later VMBO aan de Lieven de Keylaan.

De lezing werd gelardeerd met veel anekdotes. De aanwezigen kregen inzicht in de genealogie van de familie Daams: in die familie waren veel personen met de voornaam Jasper. In Hilversum waren in de Kerkstraat en bij het Wagenmakersplein winkels/ smederijen van de familie Daams. In Loosdrecht waren de smeden Daams vooral werkzaam op agrarisch gebied. Denk hierbij aan het beslaan van paardenhoeven; maar ook het maken van hekken, lampen en reparatie van boten. Er is zelfs de eerste stalen boot in Loosdrecht door smid Daams gebouwd. Deze boot was inzet van een weddenschap! Maar doordat een koe aan de giftige loodmenie likte, ging het beest dood en ging de weddenschap niet door.

Bij de presentatie kregen we veel voorbeelden van producten en gereedschappen. Het bijzondere was dat de aanwezigen veel van deze objecten in handen kregen. Zo kon je echt voelen hoe zwaar een hamer was of hoe een zelf gesmede tang aanvoelde.

Het aantal bezoekers op deze avond viel wat tegen. De aanwezigen hebben een bijzonder fijne avond gehad, mede door het enthousiasme van de spreker.

Kees van Aggelen