Uniek Huis Sloëtjes

Hilversum is een bijzonder monument rijker. Of misschien moet je het geen monument noemen, maar een klein museum.

Vereniging Hendrick de Keyser (dit is een vereniging tot behoud van architectonisch of historisch waardevolle huizen) werd vorig jaar via een nalatenschap eigenaar van een rijtjeshuis. In de J.P. Coenstraat huisnummer 80 lijkt het of de tijd is stil blijven staan. Je waant je binnen niet in deze eeuw, maar in de vorige. Het hele interieur ademt de sfeer van de jaren vijftig. En zo zal het huis ook blijven bestaan: er zullen geen nieuwe bewoners komen, maar bezoekers zullen in de toekomst (als het huis toegankelijk wordt voor geïnteresseerden) terug kunnen kijken in het verleden. Voor de 60-plussers onder ons: terugkijken naar beelden uit hun eigen verleden.

Afgelopen weekend konden bestuurders van de Hilversumse Historische Kring het bijzondere pand bezoeken. Na afloop waren we zeer onder de indruk van dit unieke woonhuis. Kijk naar de foto’s van ons bezoek en verbaas je over een ‘zeer bijzondere, gewone doorzonwoning’.

Valentijn Carbo van ‘Hendrick de Keyser’ heeft het huis onderzocht en schreef er een mooi boek over: “Een feest van herkenning. Leven, wonen en bewaren in een Hilversums rijtjeshuis.” De auteur leidde ons door de woning die in 1955 wordt opgeleverd. Ton Sloëtjes en zijn toekomstige vrouw Nel Vos zijn de eerste bewoners. Ze trouwen op 14 september 1955 en trekken nog diezelfde dag in hun nieuwe huis. Vanaf dat moment veranderen ze weinig in het huis en bewaren ze vrijwel alles: correspondentie, rekeningen, verpakkingen….

Ton en Nel krijgen één zoon Henk en ook hij bewaart alles (kinderspeelgoed, foto’s, boeken. Het blijft allemaal in het huis, ook na het overlijden van Nel in 1988 en Ton in 2008. Zoon Henk erft de woning en alle inhoud en hij besluit zijn ouderlijk huis in die staat te houden en nog meer terug te brengen zoals hij zich het uit zijn jeugd herinnert. Als ook Henk overlijdt (in 2021) laat hij het huis na aan de Vereniging Hendrick de Keyser.

Er wordt nog gewerkt aan het inventariseren en catalogiseren van alles in het huis. Inmiddels heeft de Gemeente Hilversum ingestemd met het verzoek om de bestemming van het huis te veranderen. Het is geen woonhuis meer, dus het pand mag als museumhuis bewaard blijven. Waarschijnlijk wordt het volgend jaar mogelijk om dit unieke huis te gaan bezoeken. Tot die tijd kunt u genieten van het bijzondere boek over ‘Huis Sloëtjes’ van Valentijn Carbo. Te koop via de Webshop van Hendrick de Keyser, maar ook in de Hilversumse boekwinkel Voorhoeve. Prijs € 17,50