Straatnamen (24 oktober)

Straatnamen van Hilversum: actueel en opnieuw belicht.

In 1988 kwam het standaardwerk ‘Straatnamenboek van Hilversum’ uit. Een prachtig boek van A.H. Meijer, waarin alle informatie over straten, wijken, gebieden en wat je maar daarover kan bedenken, is terug te vinden. Nu, vijfendertig jaar later, moeten we vaststellen dat er in Hilversum veel is gebeurd wat niet in dit boek is terug te vinden. Als vereniging ontvingen we dan ook al vragen van leden wanneer een update van dat boek zou gaan uitkomen.

Volgend jaar bestaat Hilversum 600 jaar. Eén van de thema’s van de vereniging is de nieuwe publicatie. Die zal alleen niet in boekvorm verschijnen, maar digitaal te raadplegen en in te zien zijn. In de praktijk betekent dat: veel foto’s van heden en verleden, geluids- en videofragmenten door middel van doorverwijzingen in de tekst naar Google Maps, Youtube en Wikipedia. Verder zijn overzichten en toelichtingen meegenomen over monumenten, struikelstenen, beschermd groen en buitenkunst.

Na inventarisatie door een werkgroep weten we nu dat op het totaal van 1250 onderwerpen er zo’n 270 straten, paden of pleinen zijn bijgekomen of verdwenen. Doel is om de nieuwe en bestaande 1250 straten, buurten en gebieden vanaf maart 2024 wekelijks in de nieuwe stijl te gaan publiceren. Elke week komen er drie of vier nieuwe online, zodat we bouwen aan een compleet stratenoverzicht. Het grote voordeel ten opzichte van een boek is dat we heel actueel kunnen blijven en dat wijzigingen snel kunnen worden doorgevoerd.

Uit de 270 nieuwe straten (sinds 1988) zijn de meest bijzondere, mysterieuze of verbazingwekkende geselecteerd om op deze avond te presenteren. Ook kunt u al ‘proeven’ hoe de nieuwe web-uitgave eruit komt te zien.

Deze bijzondere presentatie lezing wordt gegeven door Bob Houthuyzen, bestuurslid en één van de werkgroepleden van dit project. U krijgt een voorproefje van het Stratenoverzicht dat over een half jaar pas online komt!

De Avonden van Albertus Perk worden gehouden in een zaal van de Grote Kerk aan de Kerkbrink, met ingang aan de achterzijde, naast het oudste bouwwerk van Hilversum: de Oude Toren!
Toegang gratis.
Aanvang 20.00 uur.
De zaal is open vanaf 19.30 uur.