Op Pad – fietsexcursies

 Op pad met Albertus Perk

Onder het motto Op pad met Albertus Perk organiseert de Hilversumse Historische Kring Albertus Perk elke zomer een aantal fietstochten langs historisch en architectonisch interessante plekken in Hilversum. De excursies vinden doorgaans plaats op de eerste zondag van de maand en in september op Open Monumentendag. Ze worden begeleid door deskundigen vanuit de vereniging.
De excursies duren meestal twee uur. De deelname is voor leden van Albertus Perk gratis, niet-leden betalen € 2,50 p.p. Aanmelden van tevoren is niet nodig.

Bekijk hier de vorige excursies en enkele verslagen.

Het programma ziet er als volgt uit:

Zondag 4 augustus 2024: Zes eeuwen onderwijs

Zeshonderd jaar geleden konden nog maar weinig Hilversummers lezen of schrijven. Het duurde tot de negentiende eeuw voordat in het dorp een lagere school werd gebouwd. De eerste middelbare school, de HBS aan de Schuttersweg, dateert van 1903. Thans telt Hilversum een rijk scala aan basis- en middelbare scholen voor alle richtingen. Het MBO College Hilversum van het ROC Amsterdam verzorgt vervolgonderwijs.

Kees van Aggelen vertelt over de ontwikkeling van zeshonderd jaar onderwijs en rijdt met ons langs de scholen die daarbij naam maakten.

Verzamelen om 14:00 uur met fiets op de Kerkbrink. De deelname is voor leden van Albertus Perk gratis, voor niet-leden bedraagt deze € 2,50 p.p. Aanmelden van tevoren is niet nodig.

Lees verder →

Verslag 600 jaar geloven (Op Pad 7 juli 2024)

(Onderaan deze pagina zijn nog veel meer foto’s van deze Op Pad-aflevering te zien – daar komen alle acht kerken in beeld.)

Op zondag een fietsexcursie over geloof en kerken – dat gaat vast een volle bak opleveren…
Zou je denken.

Behalve als het hard regent voor en op het aanvangstijdstip. Zeven juli was zo’n natte zondag.

Toch waren er zo’n twintig diehard-liefhebbers die het weer trotseerden. Zij werden ruimschoots beloond: de regen hield al snel op en we kregen prachtige verhalen te horen bij acht kerken. Onze gidsen historicus Pieter Hoogenraad en dominee Jurjen Zeilstra wisselden elkaar af.  Er viel zoveel te vertellen over de geloofshuizen en de verschillende kerkgenootschappen dat de twee uur om waren voordat de geplande route was voltooid.

De start is bij de Grote Kerk op de Kerkbrink – de meest vernietigde en daarna weer opgebouwde kerk van Nederland!

Eerst katholiek, daarna gereformeerd, dan hervormd, vervolgens gereformeerde bond…

En de veranderingen houden niet op want
tegenwoordig praten we over de Protestantse gemeente Hilversum: PgH.

Verder op de fiets naar de Torenlaankerk. Hoewel aan de gevel nog altijd vermeld staat dat er zondagsdiensten zijn om 10 en 11 uur, worden er zelden meer psalmen gezongen. Uitgeverij van historische boeken Verloren heeft het pand in gebruik genomen als kantoorruimte, boekenopslag en een deel is woning.

Het derde gebedshuis op onze route ligt aan de Boomberglaan. We passeren het Kerkgenootschap der Zevende Dags Adventisten op nummer 6 (een modern en weinig inspirerend pand) en rijden door naar huisnummer 18. Waar nu Ananda Yoga is gevestigd in de voormalige Doopsgezinde Kerk. De gelovigen hebben deze ‘vermaning’ verlaten en kerken nu samen met de Remonstrantse Gemeente en de Vrijzinnigen Nederland (voorheen de Nederlandse Protestantenbond) in De Kapel aan de ’s-Gravelandseweg. Dat is dat bijzondere, donkergekleurde houten ‘chalet’ naast ‘Quatre Bras’.

Dan de Schuilhof aan de Dalweg. Drie gereformeerde kerken (Rehoboth, Pniël, Schuilhof) zijn samen gegaan in twee gebouwen.
Het Kompas en deze Schuilhof, een modern pand dat gebouwd werd na een brand in 1990. Waarschijnlijk ontstond die brand na een inbraak. De naam komt van de locatie van het gebouw: verscholen achter een villa.

Nummer vijf: de Tesselschadekerk, genoemd naar de straat waaraan de kerk staat. Bijna een eeuw geleden gebouwd voor de Nederlandse Protestantenbond, “in een expressionistische bouwstijl, verwant aan de Amsterdamse School, met een markante toren”.

Al in 1988 werd de kerk verlaten, het is nu een bedrijfsverzamelgebouw. Mooi om te zien dat er verbouwd is “met respect voor de oorspronkelijke geloofsruimte”. Dat mochten we ook binnen gaan bekijken.

Weer verder op de fiets, naar de Oude Engweg. Daar komen we eerst bij het gebouw ‘Elim’. Het ziet er, afgezien van het mooie glas-in-lood, niet echt uit als een kerkgebouw. Toch is dit het geloofshuis van ‘het christelijk centrum Zout & Licht’.

Tegenover ‘Elim’ vinden we gebouw ‘De Vereniging’. Een pand met een bijzondere geschiedenis: door Architect Salm ontworpen als toneelzaal. Maar al snel ook loge voor de Vrijmetselaars, ook kerkgebouw voor de Nederlandse Protestantenbond (die komen we op onze excursie al weer tegen) en de Soefibeweging.

We eindigen eerder dan gepland, bij de Oud-katholieke parochie St. Vitus aan het Melkpad. Ontworpen door Petrus Augustinus Weeldenburg in 1889.
Een opvallend mooie driebeukige kruisbasiliek – zelfs ouder dan ‘die andere Vitus’ aan de Emmastraat.

De deelnemers zijn unaniem: we moeten die pakweg veertig geloofshuizen van Hilversum die we deze ‘Op Pad’ niet hebben bezocht een volgende keer beslist nog eens gaan bekijken. Voorstel: nog een keer aan deze kant van het spoor en nog een keer aan de andere kant. Pieter Hoogenraad en Jurjen Zeilstra nemen de complimenten in ontvangst en beraden zich over vervolg-excursies….

 

Klik op een van de onderstaande foto’s om vertoning van de gallery (een moderne diaserie) te starten. U kunt de foto’s dan groter en in hogere resolutie bekijken.

 

Lees verder →

Planning Fietsexcursies 2024

Onder het motto Op pad met Albertus Perk houdt de Hilversumse Historische Kring Albertus Perk ook in de zomer van 2024 een aantal fietstochten langs historisch en architectonisch interessante plekken in en rond Hilversum. Dit jaar staan die in het teken van  het 600 jarig bestaan. . De excursies vinden plaats op de eerste zondag van de maand en in september op Open Monumentendag. Ze worden begeleid door deskundigen, onder meer vanuit de vereniging. Het programma ziet er als volgt uit:

 

Zondag 5 mei 2024. Zeshonderd jaar oorlogen en andere rampspoed.

Zondag 2 juni 2024. Zeshonderd jaar wonen van huis naar thuis.

Zondag 7 juli 2024. Zeshonderd jaar geloven.

Zondag 4 augustus 2024. Zes eeuwen onderwijs.

Zondag 15 september 2024. Open Monumentendag.

Zondag 6 oktober 2024. Zeshonderd jaar kunst in de openbare ruimte.

De excursies duren doorgaans ongeveer twee uur en de start is (meestal) op de Kerkbrink. De deelname is voor leden van Albertus Perk gratis, voor niet-leden bedraagt deze € 2,50 p.p. Aanmelden van tevoren is niet nodig.

Lees verder →