Ledenavonden

 Programma

Albertus Perk, de ongekroonde koning van het Gooi – 23 oktober

De Hilversumse Historische Kring is vernoemd naar Albertus Perk. Bij de oprichting van de vereniging is daar met goede redenen voor gekozen.  Maar wie kent de verdiensten van deze persoon nog? Albertus Perk (1795-1880) heeft naast zijn beroep als notaris in Hilversum vele functies bekleed. Vanuit deze functies wist hij een grote invloed te verkrijgen op de ontwikkeling van het landschap rond Hilversum en in het Gooi.  Als telg uit een oud Hilversums veerschippersgeslacht was hij goed op de hoogte van de geschiedenis van deze plaats en regio.  Deze kennis gebruikte hij bij zijn werk en hij schreef verschillende publicaties over de historie van Hilversum en het Gooi.

Omdat de kennis over Albertus Perk bij velen niet zo groot zal zijn of in de loop van jaren is weggezakt praten twee bestuursleden, Kees van Aggelen en Ed van Mensch, u bij over deze unieke inwoner van Hilversum. Zowel zijn leven als werk komen aan de orde en ook het huis waar hij bijna zijn hele leven heeft gewoond: het huis met de kettingen aan de ’s-Gravelandseweg.  In 1980 schreef  P.W. de Lange een boekje over Albertus Perk en heeft de HHK een tentoonstelling in destijds het Cultureel Centrum De Vaart ingericht. Misschien dat een enkeling daar nog een herinnering aan heeft, maar nu na 38 jaar is het hoog tijd om aan de naamgever van onze kring weer aandacht te besteden.

Datum: dinsdag 23 oktober
Aanvang: 20.00 uur, zaal open 19.30 uur
Locatie: Grote Kerk, Kerkbrink, ingang Oude Torenstraat

Share
Lees verder →

Indische sporen in Hilversum – 27 november

Hilversum heeft twee buurten waarin de met elkaar verbonden straten namen hebben die verwijzen naar plekken in Nederlands-Indië. Deze buurten werden aangelegd in het begin van de twintigste eeuw en worden ook wel de West- en Oost-Indiëwijk genoemd. Het idee van naar Indië verwijzende naamgeving beperkt zich niet alleen tot straten.

Er zijn meer Indische sporen te vinden die teruggaan tot in de achttiende eeuw en doorlopen tot na de soevereiniteitsoverdracht in 1949. Vanaf de achttiende eeuw gaven gefortuneerden uit Amsterdam namen aan hun landgoerderen, buitenplaatsen en villla’s in het Gooi die verwijzen naar de herkomst van hun rijkdom, de handel met Nederlands-Indië.

Ambities en professsies van bewoners worden weerspiegeld in die sporen. Architecten probeerden opdrachten te krijgen in Nederlands-Indië en raakten geïnspireerd door de stijlkenmerken die zij zagen tijdens hun reizen of die ze bestudeerden in tijdschriften. De Wereldomroep legde vanuit Hilversum live contact met Nederlands-indië.

Deze en andere sporen worden tijdens de lezing door Annette Koenders besproken.

Datum: dinsdag 27 november
Aanvang: 20.00 uur, zaal open 19.30 uur
Locatie: Grote Kerk, Kerkbrink, ingang Oude Torenstraat

Share
Lees verder →

 Praktische informatie

Elke 4e dinsdag van de maand (behalve in juni, juli, augustus en december) komen leden bijeen om te luisteren en te kijken naar een lezing..
De ledenavonden beginnen om 20.00 uur en zijn doorgaans tegen 22.00 uur afgelopen.

Hilversums historie staat uiteraard centraal. De ledenavonden zijn niet alleen interessant, maar ook gezellig. Tijdens de pauze van een half uur treffen de leden elkaar aan het buffet of aan de boekentafel.

 

Share