Ledenavonden

 Programma

Ledenavond dinsdag 25 april 2017 – Hilversum in de Tweede Wereldoorlog

In september 2016 is een omvangrijk onderzoeksproject gestart naar de geschiedenis van Hilversum in de Tweede Wereldoorlog. De aanleiding voor dit project was het ontbreken van een uitvoerig standaardwerk over Hilversum in de periode 1940-1945. Er zijn wel veel artikelen onder meer in HHT Eigen Perk verschenen maar één samenvattende, uitvoerige publicatie met de belangrijkste thema’s ontbreek. Ook zijn er nog hiaten in de kennis van aspecten van de Hilversumse geschiedenis in de bezettingsjaren.

In een project van de Gemeente Hilversum, Museum  Hilversum, de Universiteit Utrecht en in samenwerking met de HHK Albertus Perk, verrichten studenten van de UU in de komende drie jaar een aantal deelonderzoeken. Het streven is om in het voorjaar 2020 een uitvoerige publicatie te doen verschijnen.

Vanuit de universiteit wordt het project geleid door mevrouw dr. Geraldien von Frijtag Drabbe Kunzel. Zij zal op deze avond in het kort iets vertellen over de aanleiding, de opzet en de uitvoering van het project.

Vervolgens geven twee studenten een beeld van hun deel onderzoek; Celine Mureau over de Joodse gemeenschap in Hilversum in WO II en Mats van Rooij over de collaboratie in Hilversum.

De avond wordt afgesloten met een reeks minder bekende foto’s van Hilversum tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Share

 Praktische informatie

Elke 4e dinsdag van de maand (behalve in juni, juli, augustus en december) komen leden bijeen om te luisteren en te kijken naar een lezing in gebouw ‘De Akker’, Melkpad 14c, naast de Oud Katholieke kerk.

De ledenavonden beginnen om 20.00 uur en zijn doorgaans tegen 22.30 uur afgelopen.

Hilversums historie staat uiteraard centraal. De ledenavonden zijn niet alleen interessant, maar ook gezellig. Tijdens de pauze van een half uur treffen de leden elkaar aan het buffet of aan de boekentafel.

Jaarlijks uitstapje

Het verenigingsjaar wordt afgesloten met een excursie naar een cultuurhistorische bezienswaardigheid in of bij Hilversum. De afgelopen jaren zijn de Blaskowitz-bunker, Pinetum Blijdenstein, landgoed Zwaluwenberg, de Grote Kerk en de Oude Haven de bestemmingen van het jaarlijkse uitstapje geweest. Deskundige gidsen en hun uitleg zorgen ervoor dat de deelnemende leden de excursies telkens weer als kleine ontdekkingsreizen ervaren.

Share