Ledenavonden

 Programma

Ledenavond: Gooiland

NB: deze ledenavond vindt plaats in de filmzaal van Gooiland!

Grand Hotel Gooiland opende in 1936 zijn deuren. Tientallen jaren  was Gooiland het bruisende hart van Hilversum. Vooruitstrevend en modern. Ontworpen door architect Duiker in opdracht van de familie Buurke. Duiker was net als Dudok vertegenwoordiger van het

Nieuwe Bouwen en tekent voor die tijd een ongekend modern complex. Strak, zakelijk en zonder overbodige versierselen, maar toch luxe. De sfeer was voornaam en kosmopolitisch.

Gooiland was de plek waar je moest zijn!

Vele jaren later was het gedaan met de goede naam en de luxe. “Vegane glorie” hoorde je om je heen. Maar een jonge, enthousiaste directeur krijgt in 2011 de taak om het Gooiland-complex serieus onder handen te nemen.

Op deze ledenavond zal de directeur van Gooiland, Philip Lamers, vertellen over zijn persoonlijke zoektocht maar de ziel van Gooiland en de sneltrein waarin hij de afgelopen jaren terecht is gekomen. De indrukwekkende metamorfose van het hotel is in 2017 bijna afgerond: het lelijke eendje van de klas wordt weer het mooiste meisje van de klas!

Als Duiker dit zou zien, zou hij trots zijn.

Datum: dinsdag 26 september
Locatie: filmzaal Gooiland – entree via Grand Café (Langestraat)
Aanvang: 20.00 uur, zal open 19.30 uur
Parkeren: parkeergarage Gooiland (ingang Langestraat)

Share

Ledenavond: De laatste erfgooiers in Hilversum

Deze lezing gaat over de laatste actieve erfgooiers in Hilversum.

De erfgooiers waren de boeren in het Gooi die eeuwenlang gemeenschappelijk rechten hadden op het gebruik van de gronden. Deze rechten gingen over van vader op zoon, vandaar de naam erfgooiers.

Begin juli 1971 werd door deze erfgooiers het besluit genomen om hun organisatie te liquideren. Hierdoor kwam een einde aan de laatste markeorganisatie in Nederland. De laatste algemene ledenvergadering vond negen jaar later plaats, op 28 april 1979.

Ed van Mensch, bestuurslid van de Hilv. Hist. Kring en van de Stichting Stad en Lande van Gooiland, gaat een beeld schetsen van de boerenbedrijven die bij de opheffing van de erfgooiers op Hilversums grondgebied bestonden en hoe het verder met de landbouw en veeteelt in Hilversum is gegaan. Het is niet algemeen bekend maar in Hilversum zijn nog steeds enkele boeren actief. Ook deze huidige boerenbedrijven zullen de revue passeren.

De lezing loopt vooruit op de Week-van-de-erfgooier van 28 oktober tot 3 november. Deze week is geïnitieerd door de Stichting Stad en Lande van Gooiland in het kader van haar veertigjarig bestaan.

In deze week wordt door verschillende organisaties in het Gooi aandacht besteed aan de unieke geschiedenis van de erfgooiers.

Datum: dinsdag 24 oktober
Locatie: nog niet bekend
Aanvang: 20.00 uur, zaal open 19.30 uur

Share

Ledenavond: Augustinessen van St. Monica

Ze waren in Hilversum jarenlang een begrip: de zusters van de Monnikenberg die in het klooster ‘Stad Gods’ woonden. Vanaf de jaren 50 kon je ze zien op de fiets naar gezinnen om hulp te bieden, huis aan huis bellend om loodjes te verkopen voor  ‘Meisjesstad’ of in kerken sprekend om abonnementen te verkopen voor hun blad ‘De Stad Gods’.

Op hun kloosterterrein aan de Soestdijkerstraatweg heeft het gegonsd van de tienduizenden mensen waar de zusters veel voor hebben betekend.

Na ruim 60 jaar sloot het klooster ‘Stad Gods’ haar deuren en in 2014 verhuisden de zusters naar één van hun andere kloosters in Utrecht, Someren en ….. Hilversum.

Ook op de Monnikenberg, een paar honderd meter verderop, zijn 4 zusters neergestreken in hun nieuwe klooster met gastenverblijf voor jongeren: Casella.

Paul Delcour en Annette van Tol hebben de zusters een jaar mogen filmen en interviewen. Dat leverde veel unieke beelden van deze congregatie op, die weinig filmcamera’s binnen liet. Ook hebben de zusters veel beeldmateriaal uit hun privé-archieven ter beschikking gesteld.

We krijgen een documentaire (2-luik) te zien die in 2013-2014 voor de KRO is gemaakt.
Deel I geeft een schets van de geschiedenis van de Augustinessen van St. Monica.
Deel II laat zien hoe de zusters heden ten dage leven.
De makers van deze film zullen wat meer vertellen over het maken van deze documentaire.
Zij zijn bereid om vragen te beantwoorden.

Datum: dinsdag 28 november 2017
Aanvang: 20.00 uur, zaal open 19.30 uur
Locatie: nog niet bekend

Share

 Praktische informatie

Elke 4e dinsdag van de maand (behalve in juni, juli, augustus en december) komen leden bijeen om te luisteren en te kijken naar een lezing in gebouw ‘De Akker’, Melkpad 14c, naast de Oud Katholieke kerk.

De ledenavonden beginnen om 20.00 uur en zijn doorgaans tegen 22.30 uur afgelopen.

Hilversums historie staat uiteraard centraal. De ledenavonden zijn niet alleen interessant, maar ook gezellig. Tijdens de pauze van een half uur treffen de leden elkaar aan het buffet of aan de boekentafel.

Jaarlijks uitstapje

Het verenigingsjaar wordt afgesloten met een excursie naar een cultuurhistorische bezienswaardigheid in of bij Hilversum. De afgelopen jaren zijn de Blaskowitz-bunker, Pinetum Blijdenstein, landgoed Zwaluwenberg, de Grote Kerk en de Oude Haven de bestemmingen van het jaarlijkse uitstapje geweest. Deskundige gidsen en hun uitleg zorgen ervoor dat de deelnemende leden de excursies telkens weer als kleine ontdekkingsreizen ervaren.

Share