Ledenavonden

 Programma

Ledenavond: De geschiedenis van de Hollandse Waterlinie

De Hollandse Waterlinie is het vergeten wapen van Nederland. Als idee ontstaan in de 16e eeuw, improviserend gebruikt in de 17e eeuw, gemoderniseerd in de 19e eeuw en tot verval geraakt in de 20e eeuw, vormt de Waterlinie een belangrijk hoofdstuk in de vaderlandse geschiedenis. In zijn lezing gaat Bas Kreuger, historicus en werkzaam bij het Kenniscentrum Waterlinies op Fort bij Vechten, in op de technische, militaire en politieke aspecten van waterlinies in het algemeen en de Oude en Nieuwe Hollandse waterlinie in het bijzonder. Het doorkijkje eindigt met de herwaardering van de Linie in de laatste 15 – 20 jaar en kijkt vooruit naar de mogelijke aanwijzing tot UNESCO wereldferfgoed in 2020

Datum 23 januari 2018
Aanvang: 20.00 uur, zaal open 19.30 uur
Locatie: Grote Kerk, ingang Oude Torenlaan
Let op: beperkte parkeer gelegenheid, kom op de fiets.

Share

Ledenavond: Het boeren verleden in Hilversums DNA

Hilversum is omringd door beschermde natuurgebieden en ontleent daaraan zijn bekendheid als aantrekkelijk woonoord in de randstad, als de “tuin van Amsterdam”, in de “metropoolregio van Amsterdam” zoals het tegenwoordig heet.

In deze gemeente zijn sinds de late 19e eeuw villaparken aangelegd en verrezen sinds Dudoks komst in 1915 als directeur Publieke Werken, arbeiders- en middenstandswoonwijken en bijzondere openbare gebouwen die voor een groot deel als “jong monument”(periode 1850 – 1940) een beschermde monumentenstatus kregen. Met uitzondering van het tot verkeersinfarcten leidende wegenpatroon en een enkele herbestemde boerderij of verbouwde boerenwoning, lijkt het agrarisch verleden uit de mediastad Hilversum weggepoetst. Of toch niet?

Architectuurhistoricus en erfgoeddeskundige Irmgard van Koningsbruggen neemt u in deze lezing van woord en beeld mee naar de periode rond 1900 toen stedelingen met nieuwe ogen naar het landschap en de boerderij gingen kijken. Die nieuwe kijk was niet exclusief Hollands maar internationaal en werd verspreid via de nieuwe media, de vaktijdschriften en die van de commerciële vrije tijds industrie. De eenvoudige boerenwoning en het “natuurlijke” landschap werden zo inspiratiebron voor eigentijdse architectuur, tuin- en stedenbouw, veel meer en veel ingrijpender dan u op het eerste gezicht denkt. Zo kwam het ruimtelijk erfgoed van nu tot stand dat soms onder druk staat maar tegelijkertijd springlevend is en waarop het heden voortborduurt. De lezing van deze avond gaat over erfgoed, over de betekenis van architectuur, landschap en geschiedenis voor het karakter, het eigene, of het dna van de plek.

Datum: 27 februari 2018
Aanvang: 20.00 uur, zaal open 19.30 uur
Locatie: nog onbekend

Share

 Praktische informatie

Elke 4e dinsdag van de maand (behalve in juni, juli, augustus en december) komen leden bijeen om te luisteren en te kijken naar een lezing in gebouw ‘De Akker’, Melkpad 14c, naast de Oud Katholieke kerk.

De ledenavonden beginnen om 20.00 uur en zijn doorgaans tegen 22.30 uur afgelopen.

Hilversums historie staat uiteraard centraal. De ledenavonden zijn niet alleen interessant, maar ook gezellig. Tijdens de pauze van een half uur treffen de leden elkaar aan het buffet of aan de boekentafel.

Jaarlijks uitstapje

Het verenigingsjaar wordt afgesloten met een excursie naar een cultuurhistorische bezienswaardigheid in of bij Hilversum. De afgelopen jaren zijn de Blaskowitz-bunker, Pinetum Blijdenstein, landgoed Zwaluwenberg, de Grote Kerk en de Oude Haven de bestemmingen van het jaarlijkse uitstapje geweest. Deskundige gidsen en hun uitleg zorgen ervoor dat de deelnemende leden de excursies telkens weer als kleine ontdekkingsreizen ervaren.

Share