Leden uitstapje

Excursie De Rijp 30 augustus 2014

Op pad De Rijp 30-8 (1)De Hilversumse Historische Kring Albertus Perk organiseerde voor het eerst in lange tijd een excursie. Reisdoel was Graft – De Rijp, de plaats waar onze secretaris vandaan komt.

De Rijp ligt boven het Noordzeekanaal tussen de Beemster en de Schermer. De Rijp was in de zeventiende eeuw een centrum van haringvisserij en (later) van walvisvaart.
Talloze antieke woonhuizen uit die tijd zijn bewaard gebleven en vormen een schilderachtig geheel. Het dorp heeft een prachtig raadhuis uit 1630. De Grote Kerk met 23 gebrandschilderde ramen dateert uit 1655.

We vetrokken met slagregen uit Hilversum in een grote touringcar. In De Rijp was het wonderwel even droog, maar tijdens de ontvangst in het museum met koffie en gebak keken we maar liever niet daar buiten: zo veel water.
Op pad De Rijp 30-8 (2)Na de rondleiding klaarde het weer op en toen onze 50 leden in antieke tuindersschuiten een vaartocht maakten van het sluisje in De Rijp naar het Raadhuis van Graft (1613) brak de zon door. Die bleef de rest van de dag bescheiden schijnen.
Dat droeg er zeker toe bij dat alle deelnemers deze excursie als meer dan fantastisch hebben ervaren, mede door de interessante historische verhalen die kleven aan de oude monumenten. Het ging daarbij over politieke strijd in de 17e eeuw, renaissancesymboliek in Hollands Noorderkwartier en de armoede van de negentiende eeuw.

Op pad De Rijp 30-8 (3)Algemene mening: voor herhaling vatbaar. Er zijn vele interessante reisdoelen binnen één uur vanuit Hilversum bereikbaar.