Atelier Monnikenberg gesloopt

Hier stond het atelier tot begin maart.

Op het terrein Monnikenberg wordt nu het klooster ‘De Stad Gods’ gerestaureerd en uitgebreid. Het pand waar tientallen jaren de Zusters Augustinessen van Sint-Monica woonden wordt omgevormd tot verpleeghuis.

Achter het monumentale pand stond tot twee weken geleden een klein gebouwtje uit 1953. Het was een atelier voor de bekende beeldhouwster Zuster Marie José van der Lee (1912-2012). Zij was niet alleen in kerkelijke kring vrij bekend, ze maakte ook niet-religieuze beelden.

Het atelier in de herfst van 2022.

 

Na het vertrek van de zusters (je mocht ze beslist geen ‘nonnen’ noemen) in 2014 is de grond van het terrein voor een deel bestemd voor woningbouw en de rest is overgedragen aan het Goois Natuur Reservaat (GNR).

In overeenstemming met de wens van de zusters moet het natuurgebied zo rustig mogelijk blijven en daarom besloot het GNR het atelier te slopen.

Daar is met name door het Cuypersgenootschap tegen geprotesteerd. Men vroeg de status van gemeentelijk monument aan. Dat verzoek is door de gemeente Hilversum drie jaar geleden afgewezen. Nu het hele terrein op de schop gaat is het oude atelier begin maart gesloopt.

Het gebouwtje was nog maar zeventig jaar oud, maar zag er al wel vrij aftands uit op de rechterfoto uit 2020. Na het vertrek van de Zusters Augustinessen was het niet meer onderhouden.

Hieronder nog enkele foto’s van het interieur, met beelden van Zuster Marie José van der Lee.

Archieffoto’s van Kees van Aggelen, de recente foto is van Joost Huijsing.