‘Architecten van Hilversum’ – deel 3

Dinsdagavond 22 november was het dan zover: in aanwezigheid van een veertigtal genodigden is het langverwachte derde deel van dit standaardwerk gepresenteerd. Wethouder Gerben van Voorden mocht het eerste exemplaar in ontvangst nemen uit handen van uitgever Thys van Verloren Themaat. In totaal verschijnen er 4 delen, het laatste zal volgens de uitgever nog voor het eind van dit jaar in de winkel liggen.

Onder de aanwezigen waren onder meer de auteurs van het boek, nabestaanden en familieleden van de besproken architecten en zelfs één van de in het boek genoemde architecten J.H.Mulders (1928). Hij ontwierp met zijn bureau (Falkenburg en Mulders) onder meer het -onlangs afgebroken- politiebureau op de Groest, het Comeniuscollege en het STER-gebouw aan het Laapersveld.

Er is zeker tien jaar onderzoek aan deze boekenreeks voorafgegaan en er is door zeven specialisten aan gewerkt. Gebouwen van meer dan vijftig ‘Hilversumse’ architecten komen aan bod. In dit derde deel wordt de periode 1940 – 1975 besproken en in talloze afbeeldingen getoond. Dit tijdvak speelt zich grotendeels af na Dudok’s pensioen als stadsarchitect (in 1954). De bouw kwam direct na de oorlog slechts langzaam op gang maar in de jaren vijftig werden door nieuwe bouwtypen en de toepassing van systeembouw veel woningen gebouwd. En zo kenmerkend voor Hilversum: meestal in een groene omgeving met veel licht, lucht en ruimte.

Toen alle beschikbare ruimte binnen de oorspronkelijke stads-contouren van Dudok was volgebouwd, ging de gemeente op zoek naar bouwlocaties in het buitengebied. Kerkelanden en de Hilversumse Meent werden gebouwd, waarbij ook projectontwikkelaars en architecten van buiten een grotere rol kregen. In deel 3 komen in totaal tien architecten(bureaus) aan de orde, maar ook Publieke Werken, de Stedenbouwkundige Dienst en de welstandscommissie.

Albert Bek

Architecten van Hilversum – deel drie kost in de boekhandel € 30,00 Wie de hele serie bestelt, betaalt € 100 voor de vier boeken.
Albertus Perk is éen van de sponsoren van de reeks.

Foto links: wethouder Van Voorden krijgt het boek uit handen van uitgever Thys van Verloren Themaat
Foto rechts: architect Jaap Mulders (een van de weinige nog levende hoofdrolspelers uit deel 3)