Op de Algemene Begraafplaats aan de Bosdrift heeft een befaamde architect eindelijk een naam op zijn graf gekregen. Leden van de Bussumse Historische Kring ontdekten dat ‘de architect van Kolonie Walden’ in een anoniem graf op de Hilversumse begraafplaats ligt. 119 jaar na zijn overlijden werd een kleine gedenksteen onthuld. Ook de voorzitter van ‘Albertus Perk’ was daarbij aanwezig.
Het betreft Willem Cornelis Bauer (Den Haag, 31 juli 1862 – Hilversum, 24 april 1904).
Hij was een van de volgelingen van Frederik van Eeden in diens Bussumse kolonie Walden. Bauer heeft de meeste gebouwen voor Walden ontworpen, veelal eenvoudige hutten, waarvan eentje voor Van Eeden en een ander waarin hijzelf zijn atelier had. Maar ook ontwierp hij ‘gewone’ woningen en villa’s voor kolonisten.
Een aantal van die huizen bestaat nog en heeft de status van Rijksmonument. Bijvoorbeeld Villa De Maerle, Villa De Lelie en Woning Boschlust, allemaal aan de Nieuwe ‘s-Gravelandseweg in Bussum.
Bauer wordt wel beschouwd als een van de grondleggers van de ‘Gooise Landhuisstijl’. Daarmee was hij een belangrijke inspirator voor de begin twintigste eeuwse architecten, zoals K.P.C. De Bazel, Johan Wilhelm Hanrath en Hendrik Petrus Berlage.
Bijzonder is ook dat Willem Bauer ook in de Verenigde Staten een zekere bekendheid geniet! Op jeugdige leeftijd woonde hij een periode in de staat New Jersey, waar hij landschappen schilderde en aquarelleerde. Zoals dit winterlandschap ‘Christmas Morn’.
Wie goed oplet ziet op de grafsteen dat daar niet ‘Willem’ staat, maar “Wilhelm’. Terwijl in Wikipedia en in artikelen op internet (ook bij de Bussumse Historische Kring) steevast over Willem wordt gesproken. Alleen een keer zagen we ‘Wilhelmus’, maar bijna nooit Wilhelm. We gaan op onderzoek en u leest hier binnenkort vast meer over!
Aan het einde van zijn leven leed hij aan depressies waarvoor hij bij psychiater Frederik van Eeden onder behandeling voor was. Van Eeden trof Bauer uiteindelijk dood aan door zelfmoord. Hij is op 29 april 1904 begraven op de begraafplaats aan de Bosdrift, vlakbij de plek waar hij laatst gewoond heeft, aan de Roeltjesweg. De Hilversumsche Courant van 30 April 1904 schreef in een necrologie: Hij verstond de zeldzame kunst van een huiselijk huis te bouwen.
Bronnen: Bussumse Historische Kring, Wikipedia
Lees over Bauer bij onze Bussumse buren
Foto’s in onderstaande Gallery zijn gemaakt door Jaap van Hassel van de Bussumse Historische Kring .