Archief

 Archief

Monumentenschildjes

monumentenschildjeOm de gemeentelijke monumenten in Hilversum zichtbaar te maken heeft Albertus Perk het initiatief genomen het Hilversums monumentenschild te ontwikkelen. Tijdens Monumentendag 2014 is door wethouder Van Vroonhoven het startsein gegeven voor montage van de eerste 500 schildjes door het bevestigen van een schildje op het pand van Meddens aan de Kerkbrink.

Hilversum is een kleine 800 gemeentelijke monumenten rijk. Dat is absoluut iets om trots op te zijn en van te genieten. Het blauw-gele schildje (10 x 15 cm) maakt bewoners, bezoekers en voorbijgangers attent op deze bijzonder gebouwen en gebouwensembles.

Dankzij bijdragen van Gemeente Hilversum, Dudok Wonen en Kastanje Ontwikkeling heeft Albertus Perk een eerste serie van 500 schildjes kunnen vervaardigen. Deze schildjes worden ter beschikking gesteld aan de eigenaren van gemeentelijke monumenten die op deze wijze hun woning als monument willen markeren.

Montage

Eerste schildje door wethouderU kunt het schild met bijgeleverde schroefjes en plugjes (gesponsord door Hubo Van der Schaft) op uw woning bevestigen. Kies daartoe een geschikte plek, bijvoorbeeld naast de entreedeur op ooghoogte (plm. 1,65m). Voor het bevestigen van het schildje is reeds vergunning verleend door de gemeente.

Voor de tweede serie schildjes wordt nog financiële dekking gezocht. Streven is om de tweede serie in 2015 aan te brengen.

U kunt als bewoner / eigenaar een schildje ophalen vanaf zaterdag 20 september in Museum Hilversum aan de Kerkbrink. Het schild is gratis, maar we stellen het wel op prijs als u een vrijwillige bijdrage overmaakt.

Dat kan op de rekening van Albertus Perk: NL77RABO0137426232
t.n.v. Penningmeester Hilversumse Historische Kring Albertus Perk.
Voel u vrij. Met € 12,50 zou Albertus Perk uit de kosten zijn.

Drijvende kracht achter dit initiatief is naast vele anderen Lex van Waarden, voorzitter van onze werkgroep Monumenten.

Share

Schildjes worden gemonteerd

Hier bevestigen bewoners van de Simon Stevinweg trots hun monumentenschildjes:

Schildje Simon Stevinweg-1Schildje Simon Stevinweg-2

Share

Museum Hilversum: Gastvrij onthaal voor Albertus Perk leden

logoAPAls lid van ‘Albertus Perk’ bent u in 2015 speciaal welkom in het Museum Hilversum. De Hilversumse Historische Kring ‘Albertus Perk’ en Museum Hilversum gaan het komende jaar nog intensiever samenwerken. Om dit te vieren krijgen leden een ‘5-rittenkaart’ van het museum aangeboden, helemaal gratis. Hiermee zijn ook alle tentoonstellingen in het museum te bezoeken.

Geschiedenis op de kaart

Museum HilversumDe HHK ‘Albertus Perk’ en het Museum Hilversum willen dit jaar nog meer samen de Hilversumse geschiedenis in tentoonstellingen laten zien. Met deze samenwerking willen we u nog meer enthousiasmeren voor het rijke verleden van uw woonplaats; door op een aantrekkelijke manier over de geschiedenis te vertellen en u  uit te nodigen om hun eigen herinneringen en verhalen te delen. Hiermee worden we samen de schatbewaarders van onze mooie geschiedenis.

Samen vooruit

Door deze samenwerking denken we nog beter ‘onze’ Hilversumse identiteit te kunnen laten zien. We nodigen u als lid van ‘Albertus Perk’ uit om af en toe eens bij ons binnen te lopen.

Wij hopen van harte dat u zich welkom en thuis in het Museum zult voelen!

Let op: dit aanbod is alleen geldig voor leden van de HHK ‘Albertus Perk’ en de ‘5-rittenkaart’ is tot 31 december 2015 te verzilveren.

Share

Opknapbeurt voor bordjes van Leesbaar Hilversum

IF IFIn september 2003 onthulde toenmalig wethouder Karin Heerschop op de Kerkbrink het eerste bod van het project Leesbaar Hilversum. Sindsdien zijn er zo’n veertig bordjes aangebracht op gebouwen en plaatsen die belangrijk zijn voor de cultuurgeschiedenis van Hilversum. Enkele van die bordjes waren inmiddels door de tand des tijds aangetast en daardoor niet goed meer leesbaar. De bordjes bij de Kei, het Rosarium, het Dievenpaadje en het Heksenweitje hebben daarom een opknapbeurt gekregen. Ze zijn sinds kort weer terug op hun plaats en vertellen de lezers over de historie van deze plekken. Het bedrijf Orionis Walcheren in Vlissingen was zo vriendelijk de renovatie onder garantie uit te voeren.

Op de foto’s het bordje van het Dievenpaadje vóór en na de opknapbeurt.

Pieter Hoogenraad

Share

Onthulling informatiebord tankgracht

Op 22 april werd door wethouder Jaeger een informatiebord onthuld over de tankgracht die in de Tweede Wereldoorlog geheel Hilversum omspande.

DE HILVERSUMSE TANKGRACHT

Op deze plek liep tijdens de Duitse bezetting de Hilversumse tankgracht.

In mei 1942 vestigde General der Flieger F.Ch. Christiansen, Wehrmachtbefehlshaber in den Niederlanden, zich met zijn staf in Hilversum. Om het hoofdkwartier tegen een mogelijke geallieerde aanval te beschermen, legden de Duitsers rondom Hilversum een tankgracht aan.

De verdedigingslinie heeft zijn nut nooit hoeven te bewijzen. Al spoedig na de bevrijding liet de gemeente Hilversum de gracht dichtgooien. Van de vroegere verdedigingswerken is daarom vrijwel niets meer over.

Share

Kerken en Moskee tocht 7 juni 2015

Zondag 7 juni ging Albertus Perk Op Stap langs kerken en moskeeën. Een geslaagde en mooie dag met hier een impressie. Foto’s van Huib Suurmond en Pieter Hoogenraad.

kerkentocht2015-1
Moskee aan de Geuzenweg

kerkentocht2015-2

IF

Bij de Morgenster aan de Seinstraat

IF

Bij de Jozefkerk

IF

Bij de Heilig Hartkerk

kerkentocht2015-6In de Regenboogkerk

 

Share

Op stap: van Van Hengel tot Tergooi

Foto’s van Op Pad met Albertus Perk van 5 juli 2015.

IF

IF

IF

Share

Op Pad: Grafheuvels en Zandverstuivingen

Foto’s van de excursie ‘Naar de grafheuvels en zandverstuivingen’ van 2 augustus 2015. Een boeiende tocht met prachtig weer.

ows Photo E

ows Photo E

IF

OpPad 2015-8-2 (5)

IF

 

Share

Share