Ledenavond: Tweede Wereldoorlog in Hilversum op basis van archief van Fred Repko

De familie Repko bezit twee verhuisdozen vol met ordners gevuld met kranten en documenten uit de periode 1939-1950. Fred Repko, helaas overleden in 2003, is jarenlang voorzitter van onze historische kring  geweest.

Fred heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog als jongen van 15 jaar met zijn vader en zijn broer Dick deze papieren verzameld. Zij woonden in het huis aan de Wernerlaan van waaruit ook verzetsactiviteiten zijn georganiseerd. De vrouw van Fred, Miny Repko-van Zwolle, en de kinderen stelden in 2018 al dit materiaal beschikbaar om te inventariseren en te fotograferen. 

Naast alle kranten geven de  documenten een mooi beeld van wat en hoe de inwoners van Hilversum het nieuws over het verloop van de oorlog vernamen en wat de gevolgen waren voor het dagelijks leven. Het blijkt dat ook in die tijd sommige informatie erg werd gekleurd of geheel was verdraaid. Onder meer komen aan de orde de luchtbescherming, de voedsel-distributie, het werken voor de Duitsers. Verzetsdaden, de rol van de kerken, de Duitsers in Hilversum, de bevrijding en alle bevrijdingsfeesten.

Het bestuurslid Ed van Mensch zal aan de hand van veel afbeeldingen van documenten uit deze verzameling de verschillende onderwerpen de revue laten passeren.

Datum: 23 april
Aanvang: 20.00 uur (zaal open om 19.30 uur)
Locatie: Grote Kerk, Kerkbrink, ingang Oude Torenstraat